Вожња по магли – правила се морају строго поштовати

Овог викенда и даље нас очекују ниске температуре праћене маглом и поледицом у раним јутрањим часовима. Надлежни саветују обавезно везивање појаса, мању брзину и пажљивију контролу саобраћјне сигнализације.

Најбитнија ствар је да одржавате растојање у смањењим условима видљивости.

При сваком заустављању, обавезно упалите сва четири мигавца, као и средње светло да бисте били уочљиви на путу. На ауто-путу и у зауставној траци, ставите троугао и обуците светлоодбојни прслук.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја моли пешаке да буду што уочљивији, да носе одећу јарких боја и да схвате да их возачи у таквим условима тешко опажају.

"Трактористи морају да имају жуто ротационо светло. Молим возаче да строго поштују правило четири секунде у оваквим условима. Дакле, када возило испред вас, ако га уопште видите, прође поред неке бандере, треба да прођу бар још четири секунде док ви прођете поред те бандере", објашњава Окановић.

Други битан фактор у овим условима вожње јесу зимске гуме. Оне морају бити на сва четири точка јер се често дешавају судари зато што их возачи нису заменили. У случају удаса, без обзира на кривицу, штету сноси возач аутомобила који нема зимске гуме.

Дамир Окановић упозорава да је важно имати зимске гуме не само када су на коловозу снег, лед или поледица већ и када су температуре ниске.

"Зимске гуме се са разлогом зову зимске, не зову се снежне. Температура тла може да буде знатно нижа, немојте се завравати, не излазите у саобраћај ако немате зимске гуме дубине шаре најмање четири милиметра", каже Окановић.

Ако идете пут планина обавезно купите одговарајуће ланце за погонске точкове. Намештање неодговарајућих ланаца на гуме може бити опасно и скупо јер се ланци откаче и могу да униште возило.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 17. јан 2020, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

Pravila

Sinoć u Beogradu, u gustoj magli, vidim lika koji se dosetio nečeg sasvim novog - vožnja sa ugašenim svetlima. Čuo sam i ranije za tu urbanu legendu vozača, da im svetla samo smetaju, jer magla počne da blješti. Očigledno, misle da sva pravila postoje samo radi njih. Nebitno je što će da ubiju decu koja nisu mogla da vide kola. Dakle, još jedno "beogradsko urbano pravilo" iliti BUP.

(петак, 17. јан 2020, 13:03) - anonymous [нерегистровани]

Ponašanje vozača šlepera i kamiona sa prikolicom

Poštovani,
Kako se izboriti po magli sa vozačima kamiona koji vam se primaknu na par metara rastojanja i pri tom ablenduju i sviraju kako bi vas primorali na bržu vožnju, a za to uslovi ne postoje ? Suočili smo se sa ovakvim ponašanjem vozača kamiona na relaciji Preljina - Kruševac oko 5 časova ujutru 16.01.2020.godine. Prvi put smo skrenuli sa puta da ga propustimo, a onda je negde zastao i kada nas je sustigao ponovio je isto-primakne se, svira, ablenduje, gotovo da nas udari.
Kao u horor filmu.
Očekujemo savet od nadležnih kroz sredstva informisanja .