Влада у петак о загађењу – прва мера кошава

Чекајући резултате мера које надлежни предузимају за чистији ваздух, грађани се уздају у ветар и боље временске прилике. Сутра крајем дана почеће да дува кошава, а осим ветра, за викенд се очекују и падавине које ће тренутно ублажити ефекте загађења.

Већ данима интернет портали који прате квалитет ваздуха упозоравају да је ваздух у Србији можда најгори у Европи.

Домаће институције које се брину о животној средини не споре загађеностали саопштавају да су овакве процене претеране. Јавност је узнемирена, а довољно је отворити прозор у неком од већих градова и закључити да са ваздухом ништа није како треба.  

Министар заштите животне средине у Влади Србије  Горан Триван рекао је гостујући у емисији "Четвртком у девет", да је загађења ваздуха било и ранијих година, али да се сада променила перцепција грађана који су постали свесни колико је то важна тема. 

Подаци које сакупљамо последњих 10 година показали су да је 2010. било више од 130 дана са повишеним параметрима загађења, а 2018. године преко 50 дана, рекао је Триван.

"Није тачно да смо међу најзагађенијим у свету. Постоје методолошке грешке, верујте нашој Агенцији и Заводу за јавно здравље. Нисмо међу најзагађенијим, али јесмо загађени", рекао је Триван.

Битно је, каже, да се позабавимо узроцима и да примењујемо мере. 

Када је реч о великим загађивачима попут термоелектрана, министар Триван се слаже да се морају уграђивати филтери.

"Нема сумње да су термоелекране велики загађивачи, али нису сва загађења иста и зависи које податке гледате. Имате азотне оксиде, сумпороксиде. Али индивидуална ложишта, којих само у Београду има преко сто хиљада, и те како утичу на загађење", рекао је министар.

Обреновац није далеко, каже проф. др Александар Јововић са Машинског факултета у Београду и указује да су тренутно највећи извор загађења управо термоелектране и ложишта.

"Тренутно имамо пуно органских загађујућих материја из возила и депонија које повремено горе, имамо сумпора, азота и честица из тремоенергетског система, пољопривреде, али сада је највећи извор саобраћај, ложишта и термоелектране", рекао је Јововић.

Препоруке лекара 

Све што удахнемо у плућа, почев од душника до алвеола може да оштети механизме одбране, каже пулмолог Бранислава Миленковић, и указује да ако је количина штетних честица и гасова велика, онда су ти механизми јако ослабљени и нема одбране ни од вируса ни од бактерија.

Према, њеним речима, више од 35 дана излагања годишње аерозагађењу делује штетно на дисајне путеве.

Министар сматра да у Србији није достигнут тај критичан број дана.

Препорука лекара јесте да се избегава физичка активност на отвореном, да се просторије не проветравају у јутрањим и вечерњим сатима када је загађење највеће, хронични болесници да редовно узимају терапију, а да храна буде богата антиксидантинама из воћа и поврћа.

Уместо маски, Миленковићева је препоручила употребу шалова или марамица од природних материјала.

Министар Триван највљује да ће Влада сутра формирати комисију која ће се бавити загађењем и то, како каже, врло брзо зарад практичних потеза. 

Чекајући резултате мера које надлежни предузимају за чистији ваздух, грађанима остаје да сачекају кошаву која ће почети да дува сутра и која ће штетне гасове подићи у више делове атмосфере.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво