У Србији 24 милиона кубика рударског отпада, највише у Рашкој, Љубовији, Крупњу...

Србија је направила катастар рударског отпада у коме је евидентирано 250 локација са отпадом из напуштених рудника. Катастар је важан еколошки корак, јер се тај отпад ставља под контролу. Касније ће садржати и податке више од 200 активних рудника.

Током израде Катастра рударског отпада у протекле три године стручњаци су обишли 250 локација напуштених рудаских јама, депонија и каменолома.

А због могућег утицаја на животну средину, само 41 локација захтевала је детаљну хемијску и геомеханичку анализу ради санације.

"Тих 41 локација садржи управо 80 одсто укупног рударског отпада који је смештен на територији 21 општине, рекла је Тања Стојановић, начелник Одељења за управљање пројектима у Министарству рударства и енергетике.

То су, како је рекла, Рашка, Зајечар, Љубовија, Крупањ, Алексинац, Мајдапек, околина Бора...

"Што се тиче стабилности ту је само једно одлагалиште које се налази у Рашкој области јер потецијално има ризик од ерозије и слегања", каже Зоран Стевановић, саветник директора Института за рударство и металургију у Бору.

Израда Катастра коштала је 2,1 милион евра, а 90 одсто средстава обезбедила је Европска унија. Процењује се да има 24 милиона кубних метра рударског отпада. Њиме се није могло адекватно управљати, јер се није знало ни у чијем су власништву напуштени рудници.

"Или не постоје или су отишли или имају правне наследнике до којих је тешко доћи па је Европска унија препознала потребу да финасира тај део посла. Да се обиђу локације и да се направи попис тих локација, карактеризација тог отпада и да то унесе у катастар рудаског отпада", каже Борис Илијевски, пројектни менаџер Делегације ЕУ у Србији.

Стевановић је указао да је обавеза активних рудника да се старају о својим одлагалиштима.

"То је и у Европској унији и код нас обавеза власника који експлоатишу руднике и који имају те просторе који одлажу рудсарски отпад", рекао је Стевановић.

Катастар рударског отпада биће доступан и у електронској форми на сајту Минстрству рударства и енергетике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи