Енергетска заједница упозорила Србију на емисију штетних честица

Енергетска заједница упозорила је Србију на неадекватну примену Директиве о великим постројењима за сагоревање. Србија се позива да у року од два месеца ограничи емисију штетних честица на нивоу појединачних постројења или примени Национални план за смањење емисије.

Секретаријат Енегретске заједнице упутио је Отворено писмо српским властима којим их позива на пуну примену граничних вредности односно Националног плана за смањење емисије шетних гасова.

"Свако постројење мора бити покривено једном од ове две опције. Од 16 постојећих великих постројења за сагоревање девет су предемет решавања овог спора", наводи се у писму.

У Секретаријату Енергетске заједнице наводе да је Србија 2016. године одобрила нацрт Директиве за смањење емисије који до данас није усвојен.

Додаје се да слањем отвореног писма Секретаријат иницира "прелиминарну процедуру" како би се Србији у року од два месеца дала "могућност да реагује" на наводе о неусклађености са прописима Енергетске заједнице.

Србија је 2006. године ратификовала Споразум о Енергетској заједници који између осталог подразумева усклађивање емисије појединих штених материја добијених процесом сагоревања у ваздух.

У случају немогућности испуњавања услова из Споразума, Енергетска заједница може, као последњу меру, и суспендовати потписницу из чланства.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво