Нано маска или вунени шал – шта је боља заштита

Случај је хтео да ових дана "Апотеке Београд" расходују маске набављене у време птичјег грипа, а да наручују нове. Стручњаци се не слажу. Једни кажу – сигурна заштита против аеро-загађења је само нано маска, док други тврде – нема боље заштите од вуненог шала.

У "Апотекама Београд" кажу да је потражња за маскама за заштиту од загађења ваздуха порасла од понедељка. Реч је о маскама од полипропилена, које имају филтере и припадају класи П-3. Могу се користити више пута.

"Ова маска не мора да се користи само једнократно, већ до промене мириса. Када ви осетите да је мирис промењен испод маске, то значи да су се филтери запушили честицама које су апсорбоване и да ју је онда више немогуће користити", каже Јасминка Бјелетић, директорка "Апотека Београд". 

Маска може да филтрира ваздух око осам сати у континуитету, у зависности од тога колика је загађеност. Ако је велика, филтери ће се брже запушити, па ће рок трајања маске бити краћи.

Коштају 255 динара. Ускоро ће се појавити и оне са активним угљем, које функционишу по истом принципу, али ће бити скупље.

Београђани ових дана маске купују и у фарбарама, али оне углавном припадају класи П-2, па је заштита слабија.

"Имамо професионалне маске за извођење грађевинских радова које су отпорне на прашину, то су ове беле. И ово су професионалне маске које користе фарбари. Ова маска сигурно штити, али није препоручљива да се носи у слободном промету људи. То је више професионална маска коју користе мајстори при извођењу радова", каже Никола Гајић из фарбаре "Пулена".

И поред свих чуда нових технологија, стручњаци тврде да је једна од најбољих заштита вунени шал, који спречава продирање честица и до 80 одсто.

Било како било, колика је потражња за маскама најбоље се види на улици, односно по томе колико често сретнемо некога ко маску носи.

Министарство животне средине најављује и санкције за локалне самоуправе које нису поступиле по Закону о заштити ваздуха. Да бисмо се изборили са аеро-загађењем, Министарство предлаже девет мера.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво