Нано маска или вунени шал – шта је боља заштита

Случај је хтео да ових дана "Апотеке Београд" расходују маске набављене у време птичјег грипа, а да наручују нове. Стручњаци се не слажу. Једни кажу – сигурна заштита против аеро-загађења је само нано маска, док други тврде – нема боље заштите од вуненог шала.

У "Апотекама Београд" кажу да је потражња за маскама за заштиту од загађења ваздуха порасла од понедељка. Реч је о маскама од полипропилена, које имају филтере и припадају класи П-3. Могу се користити више пута.

"Ова маска не мора да се користи само једнократно, већ до промене мириса. Када ви осетите да је мирис промењен испод маске, то значи да су се филтери запушили честицама које су апсорбоване и да ју је онда више немогуће користити", каже Јасминка Бјелетић, директорка "Апотека Београд". 

Маска може да филтрира ваздух око осам сати у континуитету, у зависности од тога колика је загађеност. Ако је велика, филтери ће се брже запушити, па ће рок трајања маске бити краћи.

Коштају 255 динара. Ускоро ће се појавити и оне са активним угљем, које функционишу по истом принципу, али ће бити скупље.

Београђани ових дана маске купују и у фарбарама, али оне углавном припадају класи П-2, па је заштита слабија.

"Имамо професионалне маске за извођење грађевинских радова које су отпорне на прашину, то су ове беле. И ово су професионалне маске које користе фарбари. Ова маска сигурно штити, али није препоручљива да се носи у слободном промету људи. То је више професионална маска коју користе мајстори при извођењу радова", каже Никола Гајић из фарбаре "Пулена".

И поред свих чуда нових технологија, стручњаци тврде да је једна од најбољих заштита вунени шал, који спречава продирање честица и до 80 одсто.

Било како било, колика је потражња за маскама најбоље се види на улици, односно по томе колико често сретнемо некога ко маску носи.

Министарство животне средине најављује и санкције за локалне самоуправе које нису поступиле по Закону о заштити ваздуха. Да бисмо се изборили са аеро-загађењем, Министарство предлаже девет мера.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2020, 22:52) - anonymous [нерегистровани]

"Izmet "

Ne krivi sad zivotinje tj. Kucici za tvoj zagadjeni vazduh nisu nista krivi sto moraju da vrse svoju nuzdu i njihova nuzda je bioloski otpad sa cime nasa klima moze da se izbori cak je i korisno za zemlju jer u njihov izmet ima nitrat od toga se biljke nahrane . Ne bacaju za dzabe djubre po njivama koristeci to kao prirodni preparat za prehranu zemljista. To je koristna stvar i nacin prirode u odnosu na zagadjenje planeta od strane coveka!!!

(четвртак, 16. јан 2020, 21:36) - anonymous [нерегистровани]

Uplaši pa naplati.

Prvo zaplaši narod da je ove godine vazduh zagađeniji pa uvedi porez za čist vazduh.

(четвртак, 16. јан 2020, 21:33) - anonymous [нерегистровани]

Ma šta radite bre!

Kad su paori palili setvene ostatke jesenas u ministarsvu na poziv tel. su mi rekli da oni deluju edukativno. Ni jednog paora nisu kaznili, a jedan od njih je i izgoreo - umro u njivi koju je drugi paor zapalio. Sada je problem jer vi u gradovima se gušite zbog onih koji se greju na ugalj i zbog smrada sa zapaljenih deponija. Pa Vinča vam gori mesecima.

(четвртак, 16. јан 2020, 21:08) - anonymous [нерегистровани]

Zatvoren prostor

Problem koji niko ne spominje je da se zagađenje sakuplja u zatvorenim prostorima i može biti veća 7 puta od spoljne. pm2.5 prolazi kroz zidove.

(четвртак, 16. јан 2020, 20:15) - anonymous [нерегистровани]

sta?!

Sta P2 P3.. maske za ovu upotrebu nose standarde N95 ili N99!!!

(четвртак, 16. јан 2020, 20:14) - Plejade [нерегистровани]

Od ovoga ne moze gore

Pre svega kod ovakvog stepena zagadjenosti neophodne su hitne reakcije, preporuka da se ne izlazi bez maske, da se maske obezbede, da se zatvore skole i vrtici, ko god moze da radi od kuce i da se dozvoli samo javni prevoz i sl., a ne politicki govori koji vredjaju inteligenciju i odsustvo bilo kakve akcije, a steta po zdravlje svih gradjana je ozbiljna i vec ucinjena.

(четвртак, 16. јан 2020, 20:13) - anonymous [нерегистровани]

Trotoari, školska dvorišta, parkići...

Sve je urinirano i u psećem izmetu. Samo jedan pseći izmet koji odstoji 24 sata ima više bakterija nego sav zagađeni vazduh nad Beogradom.

Okrećemo glavu od glavnog problema!

(четвртак, 16. јан 2020, 19:40) - anonymous [нерегистровани]

Толико о нашој свести

Да ли је народ толико несвестан да ништа сам не уме да увиди, све док му се званично не укаже? Одједном маске? Шта су дисали и радили без маски последњих 30 година? Пољско цвеће? Толико о нашој свести и просвећености. Немојмо се заносити, какви смо са ваздухом, такви смо и у свему осталом.

(четвртак, 16. јан 2020, 19:24) - anonymous [нерегистровани]

Subvencije

Subvencije za kotlove na gas pristupacna cena gasa zabrana koriscenja uglja bilo kog [kazna zatvora ko koristi) subvencije za izolaciju zgrada filteri u fanrikama i ekstremno visoke plate inspekciji da se smanji korupcija visegodisnja kazna zatvora za inpektore koji se ogrese itd..

(четвртак, 16. јан 2020, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

Maska

Moda budućnosti?