Триван о загађености: Урадили смо свој посао, ред на локалне самоуправе

Министар за заштиту животне средине Србије Горан Триван изјавио је да су примедбе и брига не само заштитника грађана Зорана Пашалића већ и било ког другог грађанина легитимни, јер је загађеност ваздуха важно питање.

Министарство за заштиту животне средине урадило је, и ради све што је у његовој надлежности, да се реши проблем загађености, изјавио је Горан Триван након што је заштитник грађана Зоран Пашалић покренуо поступак контроле рада тог министарства, као и поступак према шест локалних самоуправа.

С друге стране, додао је, у надлежности је локалних самоуправа да брину о квалитету животне средине и доносе планове квалитета ваздуха, као и да локалне инспекције контролишу све који значајно утичу на квалитет ваздуха.

Према његовим речима, Републичка инспекција за заштиту животне средине обишла је 2018. године 83 објекта, поднела је једну прекршајну пријаву и 13 пријава за привредни преступ, док је прошле године, после 94 инспекцијска надзора поднела једну прекршајну пријаву и 12 пријава за привредни преступ.

"Ресорно министарство је и те како обавило свој део посла, и без обзира на недостатак надлежности у свему томе, јер су оне у локалним самоуправама, спремно је да помаже локалним самоуправама како бисмо ове проблеме решили", рекао је Триван за Танјуг.

Потврдио је да је ваздух у Србији загађен и додао да Србија по томе није изузетак у региону.

"Подаци са страних сајтова нису увек у потпуности тачни"

Триван је рекао и да подаци о загађености градова, региона или земаља са страних сајтова нису увек у потпуности тачни, те тврди да најтачније информације о томе даје Републичка агенција за животну средину.

Наводи и да тај проблем није од јуче већ да траје дуже од десет година и да су подаци из тог периода готово идентични са подацима са којима се сада располаже.

"То значи да се дуго боримо с проблемима загађења која нам долазе пре свега из термоенергетских капацитета, из капацитета за грејање градова и саобраћаја који се последњих година повећава", навео је Триван.

Министарство "није седело скрштених руку"

Каже да се у градовима, нарочито у Београду, сваке године гаси одређени број котларница, те се на тај начин смањује број тих загађивача, уз напомену да се, на другој страни, због реиндустрализације и повећања броја моторних возила, опет изједначава та количина загађења.

"Дакле, ваздух нам с времена на време јесте веома загађен и дужни смо да се бавимо тиме, али имамо свест о томе да то није од јуче и да амбијент у коме живимо јесте такав и да смо и ми сами, пре свега, загађивачи наше животне средине и ваздуха", рекао је Триван.

Поновио је да Министарство "није седело скрштених руку" и да "апсолутно ради свој посао", додајући да је крајем прошле године послало писмо локалним самоуправама да их обавесте о томе шта су предузели када је у питању загађивање ваздуха.

"Било је потребно да нас обавесте да ли су у складу са законом израдиле планове квалитета ваздуха који заправо представљају мере које свака општина мора да предузме у ситуацијама када постоји опасност од загађења ваздуха или када је ваздух загађен", објаснио је Триван.

"Свест о значају животне средине порасла"

Каже да је од 145 контактираних локалних самоуправа, 66 одговорило, а од тог броја само 29 је рекло да поседује планове квалитета ваздуха, 21 је рекла да нема намеру да такве планове израђује, а 16 да је у фази израде или да ће извршити мерења која су неопходна да би се ти планови догодили.

"Тим одзивом говоримо колико заправо људи још не схватају колико је важно питање ваздуха о коме већ говоримо. Међутим, може се поставити и питање: 'Ако је свих година било овако, зашто се сада одједном толика важност придата ваздуху?' Придата је зато што је у нашем друштву свест о значају животне средине порасла", приметио је Триван.

Осим тога, додао је, и представници министарстава састајали су се с представницима општина које су означене као најзагађеније како би покушали да им помогну у спровођењу мера за бољи квалитет ваздуха.

Најавио је и да ће Министарство ове године помоћи Ужицу да угаси једну од својих већих котларница, а да су у току разговори и с представницима општина Владимирци и Косјерић о могућој помоћи, док је Краљеву, Крагујевацу, Сремској Митровици, Суботици, Нишу и Косјерићу скренута пажња да морају да израде планове.

"Србија нема довољно разуђену мрежу мерних станица"

Триван наводи и да Србија нема довољно разуђену мрежу мерних станица и најавио да ће Министарство помоћи Агенцији за животну средину да повећа број тих станица.

"Све наше мерне станице мање-више су постављене на такозване црне тачке и када добијемо резултате мерења квалитета ваздуха, имајте у виду да је реч о квалитету ваздуха у нашим најгорим тачкама", указао је Триван.

Решења у смањењу загађености ваздуха јесу, наводи, пошумљавање, затварање котларница, прелажење градских топлана на горива која су мање штетна, постављање филтера за ваздух на термоелектранама и мањи број аутомобила са "евро 3" моторима на улицама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво