Стефановић: Борба против криминала важна и за борбу против тероризма

Министар унутрашњих послова Небојшa Стефановић током предавања полазницима Школе националне одбране поручио је да борба против организованог криминала и прања новца представља важан аспект и у борби против тероризма.

Небојша Стефановић је рекао да, када се говори о тероризму, не треба сметнути са ума да је од свих терористичких напада који су се догодили у Европи скоро 40 одсто имало неке везе са организованим криминалом, саопштио је МУП.

"Зато је данас борба против прања новца и организованог криминала значајна и у аспекту борбе против тероризма. Некада је то било потпуно раздвојено, али данас организовани криминал, пре свега трговина наркотицима, доноси много новца и део тог новца се користи и за финансирање тероризма широм света", упозорио је Стефановић.

Србија је идентификовала слабе тачке у свом систему као што су онлајн плаћање, коришћење крипто валуте, улагање у грађевину од стране физичких лица уместо компанија и спровела међународне препоруке за побољшање ситуације у овој области, додаје се у саопштењу.

Министар је као једну од највећих потенцијалних претњи за Србију, када се говори о тероризму и екстремизму, истакао повратак бораца са страних ратишта.

"Република Србија је донела закон којим санкционише учешће наших држављана у страним сукобима, што је утицало на то да се драстично смањи број оних који иду на страна ратишта. Наравно то је помогло и да се осуде лица која су у томе учествовала", рекао је министар.

Стефановић је истакао да се у Сирији и Ираку тренутно налази 28 пунолетних држављана Републике Србије.

"Ова статистика не обухвата податке са територије Аутономне покрајине Косова и Метохије, јер немамо потпуни увид у то", рекао је Стефановић и додао да је управо највише бораца отишло са територије АП КиМ.

Осврнуо се и на међународну полицијску сарадњу.

"Када узмете у обзир да је 2008. године кроз Србију прошло 77 миграната, а да смо 2015. године имали некада дневно и по 15.000 миграната, јасно вам је зашто је међународна сарадња важна, било да се ради о мигрантским кретањима или неким другим стварима", закључио је Стефановић.

број коментара 0 Пошаљи коментар