Повереник покренуо поступак због цурења информација о случају отмице

Канцеларија повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности покренула је инспекцијски надзор у Вишем јавном тужилаштву у Нишу "због наводног цурења информација" из истраге против Нинослава Јовановића, названог "малчански берберин", који се сумњичи за отмицу Монике Каримановић у селу Суви До, 20. децембра прошле године.

"Овлашћена лица службе повереника задужена за инспекцијски надзор управо се налазе у нишком тужилаштву и провераваjу да ли је било неких неправилности и како су информације из истраге доспеле у јавност", прецизирао је за Танјуг повереник Милан Мариновић.

Уколико се утврди да су информације које су објављивали поједини медији "процуреле" из тужилаштва постоје законске могућности да се то санкционише, навео је Мариновић.

Ако се утврди да је извршено кривично дело, кривична пријава ће бити поднета против конкретног лица, мада може да се поднесе и против Н. Н. лица, па да тужилаштво само утврђује ко је извршилац, навео је повереник.

У питању је кривично дело "неoвлашћено прикупљање података" које се формулише на следећи начин: "Ко податке о личности који се прикупљају, обрађују и користе на основу закона неовлашћено прибави, саопшти другом или употреби у сврху за коју нису намењени казниће се новчаном казном или затвором до једне године".

Пошто би "овде могло да се ради о службеном лицу из тужилаштва", њему би претиле до три године затвора.

Мариновић је указао да, уколико се утврди да није извршено кривично дело, Служба повереника може да изрекне тужилаштву опомену или да изда неки налог.

Он је подсетио да је Служба повереника до сада три пута покретала надзор због цурења информација из истраге - 2012, 2013. и 2014. године - али да је сваки пут утврђено да су медији измишљали информације.

Инспекцијски надзор је већ спроведен поводом објављивања фотографије после проналаска девојчице, док је била у амбулантном возилу, када је утврђено да нико од медицинског особља није снимио ту фотографију већ да су то учинили представници медија.

Малчански берберин је ухапшен након 17 дана полицијске потраге, 5. јануара.

Девојчица је пронађена седам дана раније у напуштеној викендици.

Медији су објавили исказ Јовановића из тужилаштва, који је дао у оквиру истраге, а истрага је по закону тајна. Такође су објављене слике девојчице и низ њених личних података.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво