Ратно ваздухопловство у 2019: "мигови" и нови хеликоптери обележили годину

Претходна година је по много чему била значајна за српско Ратно ваздухопловство које је данас једно од најзначајнијих у региону, закључено је након анализе стања, оперативних и функционалних способности Ратног ваздухопловства и ПВО.

Анализи у Команди ваздухопловства присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, а руководио је командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.

Истакнута је набавка авиона "миг 29" и нових хеликоптера.

У 2019. години набављена су четири борбена хеликоптера "Ми-35М", три борбено-транспортна хеликоптера "Ми-17В5", пет вишенаменских хеликоптера "Х-145М", а у оквиру војно-техничке помоћи Белорусије преузето је власништво над четири авиона "миг 29".

Такође, у претходној години извршен је пријем 14 авиона типа "ласта В54", модернизовано је 10 авиона типа "орао", а с модернизацијом ће се наставити и у 2020. години.

Један од значајнијих прошлогодишњих задатака чија је реализација допринела унапређењу оперативних способности је и обука припадника Ратног ваздухопловства и ПВО за рад на новим средствима, реализована у земљама одакле су средства набављена, саопштило је Министарство одбране.

Анализа стања, оперативних и функционалних способности показала је да је Ратно ваздухопловство и ПВО у 2019. години успешно реализовало све задатке, започело значајан процес модернизације и постигло видљива унапређења.

Данашњем реферисању присуствовали су чланови Колегијума министра одбране и проширеног Колегијума начелника Генералштаба Војске Србије, команданти бригада, батаљона и установа Ратног ваздухопловства и ПВО.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 06:35) - anonymous [нерегистровани]

Милош

Браво само наставите са опремањем

(уторак, 14. јан 2020, 22:24) - Milan [нерегистровани]

Nisam neki vojni strucnjak

Ali ne vidim potrebu za avionima poput Mig 29. Srbija je mala zemlja za avione poput Mig 29 i Su 35, lepo je neko napisao, nama treba dobar PVO (s300 s400) i eventualno raketni sistem kraceg dometa koji vec posedujemo. Sve drugo je bacanje para...

(уторак, 14. јан 2020, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

Само да питам

А колико је то силно оружје коштало грађане Србије?? Или боље решено, колико ће нас коштати!!!

(уторак, 14. јан 2020, 17:50) - Огњен [нерегистровани]

Добро ...

хајде технику и некако занављамо, мада би нам требао добар ПВО систем да бисмо били сигурни да можемо чувати наше небо и остварити ваздухопловну превласт над целом нашом територијом. Што би био неки систем попут С-400. Али шта је са људством? Ја знам да ћемо имати проблема са попуном кадра јер млади се све теже одлучују за војни позив, а поготово је тешко одшколовати пилота или ракеташа.