Дочек српске Нове године – молебан, ватромет, трубачи

Концертима уз трубаче и ватромет српска Нова година дочекује се широм Србије и Републике Српске. Код Храма Светог Саве у Београду одржава се молебан за Србе на Косову и Метохији и у Црној Гори. Прослава на КиМ у српским срединама у знаку је младих.

Ватромет у поноћ код Храма Светог Саве је традиција Београда, а то постаје и Божићно сеоце – култуно-забавна манифестација у којој се сваке вечери одржава пригодни програм.

СПЦ је позвала Београђане и госте српске престонице да дођу на молебан подршке Србима са КиМ и Црној Гори у 23.30 испред Храма.

Пожаревљани ће православну Нову годину дочекати на Тргу ослобођења уз Симфонијиски оркестар који ће, уз класичне мелодије, свирати рок хитове и филмску музику.

"Концерт отварамо полком Штрауса, онда иде Едит Пјаф, Синатра, Дип Парпл, потом Квин, Металика", каже Теодора Димитријевић из Оркестра Гвардија.

Госте Врњачке Бање, која је прошле године имала рекордних милион туристичких ноћења, забављаће Стефан Живојиновић и Драгана Мирковић.

Иван Трифуновић из ТО Врњачка Бања најављује ватромет у поноћ.

Сурдулица већ 11 година за своје грађане организује дочек.

"У 22 сата почињу трубачи, куваће се вино, од 23 пева Саша Матић, у поноћ ватромет и весеље траје до један сат после поноћи", наводи председник Општине Сурдулица Новица Тончев.

У Руми је грађане забављао Горан Бреговић. 

Сто хиљада динара за прворођену бебу

Крагујевац после више година има организовани дочек српске Нове године. Поред локалних бендова наступају и Неверне бебе.

Заменик градоначелника Крагујевца Ивица Момчиловић наглашава да је за прву рођену бебу у новогодишњој ноћи локална самоуправа обезбедила поклон честитку у износу од сто хиљада динара.

Крушевљане ће у ноћи која је пред нама забављати Тропико бенд, а у Новом Саду, европској престоници културе 2021, православна Нова година слави се на чак педесет локација са више од 200 уметника из десет земаља.

Нова година ноћас се дочекује и у многим градовима у Републици Српској. У Бањалуци концерт у порти Храма Христа Спаситеља. Наступа ансамбл "Веселин Маслеша", Градски тамбурашки оркестар и етно-група Искон. Тачно у поноћ биће одржана молитва.

Приредбе за најмлађе на КиМ

Програм прославе Нове године по јулијанском календару на КиМ почео је најпре за најмлађе. У подне је организована "Улица отвореног срца". Приредба за најмлађе била је пропраћена изложбом играчака и различитих реквизита за малишане и њихове родитеље.

А осмех на лицу и радост деце видео се и у Звечану, на трећој по реду академији Удружења родитеља "Подржи ме".

Том удружењу које окупља родитеље деце са сметњама у развоју на простору Косова и Метохије, уручена је новчана помоћ из Републике Српске за градњу Дневног центра за 144 деце и младих са потешкоћама у развоју.

"Досад смо утрошили 105.000 евра. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће његов кабинет помоћи са 51.000 евра", каже Милорад Арлов, председник Одбора за помоћ Косову и Метохији.

Додао је да је извесно да ће се центар отворити на Преображење, 19. августа.

Долазак српске Нове године уз музички програм, биће прослављен и ватрометом у свим већим српским срединама на Косову и Метохији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи