Како се дочекује српска Нова година

Весело ће бити вечерас на трговима и у ресторанима широм Србије на дочеку Нове године по Јулијанском календару. У српским срединама на Косову и Метохији, у Грачаници, Косовској Митровици, Лепосавићу, Штрпцу, организован дочек. Београђани и гости Београда традиционално дочекују Нову годину испред Храма Светог Саве.

У Крагујевцу за дочек наступају "Неверне бебе", у Руми Горан Бреговић. Нишлије ће забављати Ален Адемовић, Прокупчане "Амадеус бенд", а у Чачку ће певати Мирослав Илић.

"До сада су на нашем градском тргу наступале рок, фолк и поп звезде, па смо тако одлучили да за дочек календарске године буде рок, а православне народна музика. Тридесет првог децембра наступила је легендарна група 'Атомско склониште', а у српску Нову годину ћемо ући са нашим земљаком из Мрчајеваца, Мирославом Илићем", каже Душан Радојевић из Градске управе Чачак.

Током празника наше бање препуне су гостију. Највише их у Врњачкој Бањи, где ће вечарас певати Драгана Мирковић.

У Врњачкој бањи почео је дочек великом трпезом са рибљом чорбом и куваном ракијом, на тргу код "Врапца". Удружење риболоваца припремило је 900 порција чорбе рибе из Мораве. То је традиционална 30. новогодишња трпеза на отвореном који то Удружење организује са ТО Врњачка Бања.  

Мина Станојевић из Туристичке организације Врњачке Бање каже да ће концерт почети у девет часова, када ће наступати млада звезда у успону Стефан Живојиновић.

"Након његовог наступа очекује нас и Драгана Мирковић, тако да верујем да сви они коју буду посетили Врњачку Бању вечерас уживаће у свему ономе што смо припремили за њих."

Већина ресторана у Србији организује дочек. Врло често по принципу слободних вечери без плаћеног улаза", каже Станојевићева.

"У духу традиције ми то организујемо сваке године, неких година смо организовали са договореним менијем и пићем, а онда смо кренули са слободним улазом, било је година када смо наплаћивали улаз, некад и нисмо", каже Миломир Смоловић, власник ресторана "Поток" у Јагодини.

Лекари упозоравају, посебно хроничне болеснике, да буду умерени током прослава, а возаче да не конзумирају алкохол.

"Наш устаљени рецепт је умереност у храни и у пићу. То увек напомињемо. Треба се можда и припремити за тај оброк за прославу, доћи сит и онако у сегментима јести ту храну", каже Јадранка Трифунов из Хитне помоћи у Нишу.

Иако је повреда од пиротехничких средстава ове године било знатно мање, надлежни апелују да и вечерас треба бити обазрив.

Прослава на Косову и Метохији 

У српским срединама на Косову и Метохији, у Грачаници, Косовској Митровици, Лепосавићу, Штрпцу, организован је дочек.

Грачаница традиционално организује дочек православне Нове године на отвореном, уз вола на ражњу и пратећи музички програм.

На Тргу ослободилаца у Грачаници окупљенима ће, како је најављено, певати Слободан Радановић.

Организатори су најавили да су за све који се овде окупе обезбедили послужење: кувано вино и ракију. Во на ражњу спрема се и у Лепосавићу и Косовској Митровици.

Привремени општински орган у Косовској Митровици је испланирао да програм почне најпре за најмлађе. "Улица отвореног срца" отворена је у 12 часова.

На концерту од 21 час у центру Косовске Митровице певаће Жељко Васић и Вања Мијатовић.

И у Лепосавићу ће програм почети у исто време када и у Косовској Митровици. Певаће Милан Топаловић.

Организатори програма у овим срединама најављују ватромете у поноћ. 

Организовани дочек православне Нове године постао је традиција и наставак је прославе божићних празника у српским срединама.

Поред прослава на отвореном, у много српских средина малишанима ће бити уручивани новогодишњи поклони. Тако ће малишанима у Клокоту, у Косовском Поморављу, бити уручени поклони Општине Гроцка. Михољска фондација из Црне Горе уручиће помоћ обдаништима у више српских средина у општини Грачаница.

У Звечану ће бити одржана академија Удружења родитеља "Подржи ме". Том удружењу, које окупља родитеље деце са сметњама у развоју на простору Косова и Метохије, биће уручена помоћ из Републике Српске у акцији прикупљања новчаних средстава за изградњу Дневног центра "Подржи ме" за сто четрдесет четворо деце и младих са потешкоћама у развоју.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво