Осуде писања појединих медија о случају отмице Монике Каримановић

Потпредседница Владе Зорана Михајловић, повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић и Министарство културе и информисања осудили су објављивање детаља o отмици Монике Каримановић на насловним странама неколико дневних новина и портала. Писања тих медија осудили су и Савет за штампу и УНС, док Министарство најављује да ће поднети пријаве тужилаштву.

Министарство културе и информисања саопштило је да данашње насловне стране појединих таблоида представљају само дно медијског неморала и бестидности.

Писања о случају отмице Монике Карминовић осудила је и Зорана Михајловић, потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, која је саопштила да су данашње насловне стране пример онога што медији не треба да раде.

Михајловићева сматра да објављивање детаља отмице и насиља које је претрпела Моника Каримановић продужава насиље над њом и након што је девојчица пронађена, а њен отмичар ухапшен.

"Борба против насиља је одговорност свих нас, укључујући и медије, који би требало да професионалним извештавањем и поштовањем новинарског кодекса допринесу да девојчица поново има нормалан живот и да је њени вршњаци гледају као нормалну девојчицу и своју другарицу", рекла је Михајловићева.

Позвала је новинарска удружења, пре свих УНС и НУНС, да реагују поводом тог случаја.

Јанковић: Најгрубље кршење права детета

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је да текстови у којима се преносе изјаве ухапшеног отмичара дванаестогодишње девојчице прелазе све границе професионалне етике и најгрубље крше права детета, што може оставити дугорочне последице на њен развој и одрастање, посебно у мањим срединама где дете остаје "обележено".

Повереница је у саопштењу поводом насловних страна дневних новина Српског телеграфа и Информера, као и портала Ало, навела да објављивање детаља злодела не представља информацију од јавног интереса нити новинарство, већ злоупотребну медијског простора и кршење Кодекса новинара Србије.

Подсетила је да се у Кодексу наводи да је новинар обавезан да поштује "приватност, достојанство и интегритет људи о којима извештава, а посебно да штити права и достојанство деце и жртава злочина".

УНС осуђује насловне стране, Министарство најављује пријаву

Данашње насловне стране Српског телеграфа и Информера осуђује и Удружење новинара Србије.

УНС истиче да се објављивањем исказа вишеструко осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића грубо крши достојанство и приватност малолетне жртве, што је забрањено законом и новинарским кодексом.

Државни секретар у Министарству културе и информисањa Александар Гајовић рекао је за УНС да ће Министарство културе због насловних страна ових листова, које заслужују осуду, поднети пријаве тужилаштву.

Каже да не могу бити оправдане интересом јавности и да су недопустиве у овако осетљивој ситуацији.

Савет за штампу позива породицу и институције да поднесу жалбе

И Савет за штампу најоштрије осуђује објављивање исказа осуђиваног силоватеља Нинослава Јовановића, којима се на нагрубљи могући начин крши достојанство и приватност жртве, малолетне девојчице.

"Данашањим насловним странама Информера и Српског телеграфа не само да су погажени сви етички стандарди професије, већ и елементарни принципи људскости и саосећања са дететом које је преживело страшну трауму, као и са његовом породицом", пише у саопштењу.

Савет за штампу позива надлежне органе да испитају и како су делови исказа из истраге доспели у медије, а породицу жртве и све релеванте организације и институције да тој Савету поднесу жалбе на такво неетично "извештавање".

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара