Црквено звоно – нада у боље сутра Срба у Призрену

Православни верници славе други дан Божића одајући славу и хвалу Пресветој Богородици, која је родила Исуса Христа. Посвећен свом духовном путу и очувању православља, свештеник у Саборном храму Светог Ђорђа у Призрену Јован Радић, после школовања у Солуну и Београду вратио се да живи у Метохији. Професор је и у призренској Богословији "Свети Кирило и Методије".

Рођен и одрастао у Ораховцу, месту удаљеном око тридесетак километара од Душановог града, јереј Јован Радић каже да је Метохијац. Растао је у шесточланој породици вредног виноградара Благоја и Оливере, професора српског језика. Васпитаван на традицији Срба православаца.

"Средњу школу сам завршио у Солуну, Црквени институт, по благослову епископа Теодосија уписао сам Теолошки факултет у Београду, 2017. сам дипломирао, Затим сам последипломске студије – мастер уписао на Филозофском факултету на Историји у Косовској Митровици", наводи Радић.

Радио је као вероучитељ у Грачаници, а прошле године је рукоположен у ђакона у Манастиру Високи Дечани, а за свештеника у Пећкој патријаршији.

"Призрен је мој други град. Ја сам јако срећан што могу овде на овом месту да живим са супругом. Да чувамо то православље и српство овде где Срба данас има јако мало", наводи Радић.

У Богословији "Светих Кирила и Методија" предаје општу историју, историју српске цркве и психологију.

"Научиће и друге језике а такође, срешће се са пуно различитих људи и тако постати људи широких схватања али, пре свега, неговаће ту љубав према својој земљи", оцењује Радић.

У животу свештеника Јована Радића звона имају вишеструку улогу, најављују божју службу, почетак и крај часова у Богословији, али и наду у нова јутра за православце у Призрену и Метохији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво