Раичевићи јачи и од пештерских сметова, у школи најредовнији

На крају Пештери, у брвнарици, стасава четворо малишана. Без комшија, пута, примања, али са жељама о којима многи њихови вршњаци не размишљају. Највећи поклон у Новој години, био би им нови кров над главом, где год - само да има је школа близу. Друго - ништа не траже. Живе у селу Блато, које у јесен и зими, оправдава свој назив.

Исто градиво имају, исте наставнике, али им је пут до школе другачији. Кад нема снега и некако. Кад затрпа путеве, троје Раичевића, пешке, сваки дан превали укупно 22 километра до клупа и назад. Данас их је повезао комшија Живан. Нива, овакав пут, може да савлада.

"Једном смо видели траг медведа. Па смо се уплашили. Ко је био најхрабрији тад? Ја се не плашим, ово двоје се плаше. Овде је супер, само бих волела да сам ближе школи", каже најстарија Вања Раичевић.

Најтеже им пада што су далеко па им нико не долази.

"Нико нам не долази, пошто је далеко. Ја сам само једном била код другарице", наводи Миљана.

Каже и да јој је жеља да добију нову кућу. Било где, само да је ближе школи.

Најмлађи Радослав навија за Партизан а носи Звездин јер верује да је и један и дуги тим добар.

Кљусе Мицика, најдража  му је играчка. Кад не јаше, учи и помаже родитељима око стоке. Баш као и његове сестре. Овде, где живе, чује се само лавеж паса, топот коња и ветар који цвили.

"Можда је горе кад је киша, него кад је снег. Потоци, насипи одозго кад крене да лије, не можеш да одбраниш кућу. Страхујемо, било је пре две године на кућу, па смо бежали тамо у шталу, мораш да се одбраниш, да спасиш фамилију из куће", објашњава домаћин Србислав. 

Живе од 20.000 динара помоћи. Имају пет крава и десет оваца. Упркос свему, школују најстаријег сина у Крагујевцу.

"Морају да се школују. Шта ћемо. Мучимо да се школују деца, да иду даље, да се не муче ко што се ми мучимо", каже мајка Стојна.

Школа се труди да превезе децу колико је то могуће, али због лошег пута то је некада немогуће.

"Иду пешака. Обују гумене чизме, после се презују", објашњава наставник ОШ "Свети Сава" село Баре Милан Бабић.

Троје најмлађих Раичевића, јаче је од временских неприлика. Упркос честим снежним наносима, познате Пештерске студени, пешачењу до школе, у једном правцу некада и по три сата, Миљана, Вања и Радослав имају у току школске године по један изостанк из школе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара