Београд поново међу најзагађенијим градовима на свету

Велика загађеност ваздуха поново се бележи у многим градовима Србије. Београд је међу десет најзагађенијих градова света, а висок ниво загађења забележен је и у Нишу, Косјерићу, Ваљеву, Смедереву и Панчеву.

Београд је поново на листи од десет најзагађенијих главних градова света, наводи "Ер Вижуал", један од водећих светских сајтова за сакупљање података о концентрацији штетних материја у урбаним срединама. 

Како ствари стоје, Београд је данас био седми најзагађенији град с коефицијентом од 187, док је су испред њега били Сарајево, Карачи, Делхи, Канбера...

На београдским мерним станицама, висок ниво загађења ваздуха измерен је на Новом Београду, на "Мостару" и у Старом граду, док је ваздух доброг квалитета на мерним станицама Врачар и Зелено брдо.

Због густе магле четири авиона која су требала да слете на београдски аеродром "Никола Тесла" преусмерена су на нишки аеродром "Константин Велики". 

Градски завод за јавно здравље упозорио је да је ваздух у Београду загађен, уз напомену да се здравствене тегобе могу јавити у целој популацији. 

На сајту Беоеко, уз оцену да је ваздух "загађен", постоји и упозорење да се код осетљивих група могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа.

Како је прецизирано, осетљиве групе су стари, деца, особе са обољењима срца и плућа.

Осетљивим групама становништва препоручује се да избегавају напорне активности у спољашњој средини.

Остатку популације се препоручује да скрати дужину и смањи интензитет напорних активности, као и да се праве чешће паузе у свим активностима у спољашњој средини.

Министар заштите животне средине Горан Триван каже да ваздух у Србији јесте загађен, али да "наша земља није изузетак у региону", јер се с тим проблемом, истиче, боре и остале земље у окружењу. 

Указује да су главни разлози загађењ, нарочито у зимским месецима, постројења за грејање, индивидуална ложишта и саобраћај. 

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 15. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије