Номад ком је једина жеља да чита Марксов "Капитал"

Да ли баш сви дочекују Нову годину на исти начин? Има и оних места у Србији где никад није било ватромета, где се петарде не бацају ради славља, где вукови нападају стоку, људи живе потпуно сами. Немају новогодишњу расвету, нити посебну празничну трпезу. И жеље су им другачије.

И празници би се изгубили у овом крају. Умало и екипа РТС-а. Уместо путоказа - само трагови вука.

После тридесет километара наилазимо на последњег номада села Пода. Уклештен под планином Жилиндар. Сафет Ковачевић. Сам. Спреман за зиму.

"Ти овде мораш све да припремиш, и дрва и све, за пет месеци или бар три, четири. Сјено, шећер, брашно, со, ако немаш то, онда боље да не дочекаш зиму", прича Сафет Ковачевић.

Уз себе, обавезно, има петарде. Али не због славља и Нове године.

Вукови су опасни, могу да провале да поједу стоку, видели сте прије. И онда вам помажу петарде? Плаше се , како не, кад пукне она петарда зверка не зна да ли је пукла, петарда, пиштољ или пушка. Она само зна, кад чује звук, она бежи, знаш?

"Ово је опасно, те не сме ручно, мора од кишобрана старог, ову цев сам нашао и овде мало папиром заглавио, е сад ја ти мој брале одем овако изнутра и гледај ти само. Ја је овамо упалим у ходник, знаш... не не овако то иде...", додаје Савет.

Сафет живи од пољопривреде. Друштво му праве краве, два телета, овце, коњи и ждребе, које је пре неколико месеци напао вук.

До чаршије му треба око сат и по.

"До Карајукиће, прошли сте, ђе је главни пијац. Сат и по у једном правцу, сат и по назад. Коњем, не може да брзо иде", прича Сафет.

Како каже, није се разболео никад: "Никако, овде је здрав ваздух, то је чудо".

Брвнарицу је саградио пре 27 година. Тад се из Бијелог Поља вратио на своје имање. Радио је као монтер за централно грејање и руковалац парних котлова.

На питање да ли је некад у овом крају био Деда Мраз одговара кратко:

"Боже сачувај. Нит је био нит га познајемо."

Нема неке посебне новогодишње жеље, осим једне.

"Не могу да вас теретим, ако би могли отуд да ми пошаљете једну књигу. ‘Капитал‘, први део Карл Маркс писао, то бих имао жељу, да мало читам и занимам се", каже Сафет.

Чланови екипе РТС-а су последњи људи које је Сафет, звани Сајо, видео у 2019. години. Кад снег, како и сваке године, напада до врха ове ограде, не може се нигде. Тек кад окопни, у мају, последњи номад овог села нада се гостима или ће се сам упутити у варош.

Жеља је Сафету испуњена: од екипе Јутарњег програма РТС-а добиће Марксову књигу.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара