Ко може на лечење у иностранство о трошку државе

Лечење у иностранству обезбеђено је за 46 деце током 2019. године преко Буџетског фонда. За још десетине њих у иностранство су послате анализе крви или ткива како би се утврдило од чега болују. Све већа улагања у Фонд пружају наду тешко оболелим малишанима и њиховим родитељима да је коначно излечење близу.

Фонд је основан 2014. године и од тада је 183 деце упућено на лечење у иностранство.

Најчешће су то  деца са хематоонколошким обољењима, церебралном парализом, тешким поремећајима крвних судова у мозгу, као и превремено рођена деца са обољењима очију, истакао је професор Владислав Вукомановић, члан Комисије за лечење деце у иностранству. 

Град Нови Сад је прошле седмице уплатио 10 милиона динара на рачун Фонда, а за наредну годину планирано је још 350 милиона.

Како би дете отишло на иностранство у лечење, неопходно је да лекарској комисији Буџетског фонда стигне конзилијарно мишљење из референтне здравствене установе, која предлаже где пацијент треба да се упути, као и молба пацијента.

Вукомановић је истакао да ће медицинска опрема у Институту за здравствену заштиту мајке и детета бити потпуно реновирана и да ће се за то бити издвојено око 12 милиона евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи