Игор Јурић о отмици: Знали смо да ће се ово десити, само смо чекали дан

Данима траје интензивна потрага за дванаестогодишњом Моником Каримановић из Сувог Дола и Нинославом Јовановићем из Малче, осумњиченим за њену отмицу. Јавност се пита како то да се вишеструки силоватељ слободно кретао и да није имао полицијски надзор. Оснивач Фондације "Тијана Јурић" Игор Јурић каже да је овај случај велики пропуст државе, али и грађана.

Игор Јурић истиче да се осећа уплашено и да много тога подсећа на случај његове ћерке Тијане Јурић.

"Већ осам дана је прошло од самог нестанка и ако смо били забринути први дан, сада заиста морамо сви да се ухватимо за главу и да промислимо шта смо урадили да се ово не деси и шта смо урадили да се дете пронађе и шта ћемо радити после овог случаја", каже Јурић.

Сматра да је овај случај велики пропуст државе, али и грађана.

"Бићу самокритичан. У моменту када је човек изашао из затвора, морам да кажем да сам знао да ће се ово десити. Нисам видовит, али статистика једноставно то показује. Зато сам љут на институције, грађане и на самог себе. Препустили смо то случају, није нас било брига и чекали смо дан када ће се ово десити", истиче Јурић.

Наглашава да отмица никако није смела да се догоди.

"Закон прописује нешто потпуно друго. Ја сам потпуно свестан. Полиција је њега после претњи на друштвеним мрежама ухапсила и пет месеци држала у притвору, што очигледно није била довољна опомена ни њему, ни нама. Он се шетао као слободан човек и нико му није могао ништа", објашњава Јурић.

"Посебан надзор над преступницима"

Игор Јурић истиче да се мора пронаћи начин да сексуални преступници буду под посебним надзором.

"Нажалост, Маријин закон који је изузетно добро написан и предвиђа полицијски надзор, не може ретроактивно да се примењује. Сам отац мале Марије је инсистирао да у регистар педофила буду уписани и сексуални преступници који су пре доношења закона починили кривична дела", каже Јурић.

Сматра да је потребно размислити о промени закона и упису у регистар и људи који су кривична дела починили и пре 2013. године.

"Пропуст правосуђа" 

Игор Јурић истиче да је велики пропуст правосудног система што је осумњиченом затворска казна апелацијом смањена са 15 на 12 година.

"Морам да истакнем, без обзира што судска власт јесте независна, да када се деси такав пропуст судске власти, неко мора да одговара. Волео бих да видим на основу чега је апелација смањила казну", каже Јурић.

Подсећа да је минимална казна за силовање детета 10 година, а максимална доживотни затвор.

"Без обзира што су сада нек људи говорили да он може да добије максимално 15 година затвора, то једноставно није тачно. Првог десембра је ступило на снагу и надам се да ће овај човек бити тај који ће први добити максималну казну", каже Јурић.

"Важна је брза потрага" 

Оснивач Фондације "Тијана Јурић" наглашава да не види разлог да регистар не буде јаван и да не знамо ко су нам комшије или колеге.

"Када је Тијана нестала, прво су била осумњичена три правоснажно осуђена сексуална преступника у Бајмоку. Ми ни данас не знамо ко су ти људи", каже Јурић.

Истиче да је пропут школе што није обавестила родитеље да им дете није дошло на час.

"Важна је јако брза потрага. Ја због тога инсистирам да држава мора да уведе систем Амбер алерт. Људи који су срели тог човека после два дана би препознали девојчицу и била би пасена. Зашто некада превентивно не делујемо као држава него чекамо да се дешавају овакве трагедије", пита Игор Јурић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво