"Последња шанса" грађанима да се реше дугова за грејање и комуналије

Наплата месечних рачуна за комуналне услуге, грејање и гас значајно је повећана – месечно се креће и до 98 одсто, а струје и 100 одсто. Међутим, незванична статистика показује да око 250 хиљада грађана има стара дуговања. Градови Београд и Ниш, где је таквих највише, дају, кажу, последњу шансу да се реше дуговања, уз до сада најповољнији репрограм.

Стара дуговања за комуналне услуге и грејање које наплаћује "Инфостан" има 150 хиљада Београђана. Рок за репрограм продужен је до краја марта, а до сада га је склопило готово осам хиљада домаћинстава. Град је понудио отпис камате, максимално 12 рата, а за исплату дуга у целости и отпис 15 посто главнице.

Милица Пауновић из "Инфостана" каже да корисници комуналних услуга имају могућност да им се отпише целокупна камата и део главног дуга, као и да сами изаберу на колико ће рата платити свој дуг.

"Исто тако имају могућност да избегну трошкове поступка, будући да од 1. јануара ступа на снагу измена закона којим сва стара дуговања, која су у надлежности судова, прелазе да се спроводе код јавних извршитеља", истиче Пауновићева.

И 36 хиљада Нишлија "Обједињеној наплати" дугује милијарду и 200 милиона динара. Репрограм ће моћи да склопе од 15. јануара до 15. априла.

Уз отпис камате, у зависноси од износа, понуђено им је да дугове отплате у наредних пет до чак 10 година, са минималним месечним ратама.

Понуђено им је такође, како додаје директорка "Обједињене наплате" у Нишу Јелена Стојановић, и да плаћањем рате у износу од 500 динара за социјално угрожене или 700 динара за све остале који дугују, коначно измире та своја заостала дуговања.

"Дајемо на тај начин могућност да измирују своје редовне рачуне и циљ свега је да се доведу грађани у редовност плаћања", истиче Стојановићева.

Споразуме периодично понуде и сама комунална предузећа и топлане.

Новосадска "Информатика" већ неколико година даје могућност отплате дугова на дванаест рата.

Иначе, пензионери су и даље најревноснији у плаћању рачуна. Чим приме пензију, кажу, одмах долазе да плате рачун.

Анализе показују и да се рачуни за мобилне телефоне плаћују најредовније.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво