Зашто још нису исплаћени дечји и родитељски додатак

Родитељски и дечји додатак се, према законима, исплаћују до краја месеца. Иако званично нема закашњења, много родитеља јавило се РТС-у револтирани што уплатâ нема с обзиром на то да су новац до сада добијали око 20. у месецу.

Како РТС незванично сазнаје, процедура исплате родитељског и дечјег додатка је покренута. За сада се, међутим, не зна када родитељи могу новац да очекују на својим рачунима.

Са друге стране, у банци Поштанска штедионица, преко које се врши исплата додатака, рекли су нам да још нису добили налоге за исплату.

На сајту и Фејсбук страници банке, где се објављују датуми исплате, за сада нема обавештења у вези са дечјим и родитељским додатком. 

Бројни родитељи обратили су се РТС-у са упитом када ће бити исплаћен родитељски и дечји додатак.

Незадовољни су што, како кажу, новац касни, а до сада је углавном исплаћиван око 20. у месецу.

"Родитељи су револтирани и забринути због немара, неблаговременог информисања о кашњењу и посебно због односа који држава има према родитељству. Законом о финансијској подршци породици са децом многим мамама је умањена накнада за породиљско боловање, огроман број мама и нема примања током прве године живота детета те им је овај новац од великог значаја посебно у периоду увећаних трошкова због празника", рекла је за РТС Јасмина Михњак, уредница родитељског портала bebac.com.

Износи дечјег додатка су 3.000–5.500 динара за дете за које је остварено право. Дечји додатак примају најугроженије породице чији приходи су мањи од 9.000 по члану породице као и родитељи деце са сметњама у развоју.

Родитељски додатак се једнократно исплаћује за прво дете у износу од 100.000 динара, а за свако наредно дете исплаћује се месечно, између 10.000 и 18.000 динара.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво