Удружење тужилаца: Неопходно гоњење "високе корупције"

Удружење тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије представило је Извештај о резултатима примене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, са критичким освртом.

Према подацима посебних одељења јавних тужилаштава за борбу против корупције у Београду, Новом Саду, Нишу и Крагујевцу најзаступљенији у кривичном гоњењу били су предмети у којима је корист испод милион динара, док је број предмета у којима она прелази два милиона динара свега шест одсто, па је закључено да се посебна одељења не баве предметима високе корупције, мада постоји очекивање да ће се то у наредном периоду променити.

Председник Председништва УТС Лидија Комлен Николић рекла је да лично сматра да су потребне измене овог закона, да је недовољан каталог кривичних дела која гоне посебна одељења тужилаштава за сузбијање корупције, а сматра и да постоји недовољна транспаретност у раду, поготово када је у питању споразумно решавање случајева.

Према њеним речима, извештај даје критички однос према Закону и објективне критике, којима се тежи унапређењу рада тужилаштва како би се и побољшала и перцепција грађана и односу на рад посебних одељења за сузбијање корупције.

За 18 месеци рада посебних одељења поднете су кривичне пријаве против 15.222 лица, а оптужено је 1.269.

У истом периоду је закључен је велики број споразума о признању кривичног дела између окривљених и тужилаштава – 641 али, како је закључено у извештају, благе казне изречене према споразумима су у нескладу са стратегијом државе да се казнена политика пооштри. 

Извештај указује на велику оптерећеност бројем старих предмета, као и на недостатак просторија за рад тужилаца и техничку опрему, док поједина посебна одељења још немају службу финансијске форензике иако је како се наводи, уочено да су финансијски форензичари потребни и да би знатно допринели ажурности и квалитету рада тужилаштва.

Извештај је показао да се поједина кривична дела гоне изузетно ретко, а то су примање и давање мита у вези са гласањем, примање и давање мита у обављању привредне делатности и трговина утицајем.

Такође је указано да посебну пажњу треба посветити предметима у вези са злоупотребама јавних набавки.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара