Програм "Девојке у технологији" за више жена у ИКТ сектору

Најушпешније студенткиње завршних година основних или мастер студија техничких факултета преко програма "Девојке у технологији" биће у прилици да лакше пронађу своје место у ИКТ компанијама у Србији.

Програм који је одобрила Влада Србије, а спроводе га Министарство трговине, телекомуникација и туризма и Америчка привредна комора, помоћи ће да студенткиње кроз менторство и праксу стекну више искуства и боље се умреже за будуће каријере.

Државна секретарка у Министарству Татјана Матић је рекла да је позиција жена у ИКТ сектору у Србији за седам одсто боља него што је позиција жена у овом сектору у ЕУ што је охрабрујуће и додала да се мора много радити да би дошли до родне равноправности у ИКТ сектору.

На студијама ИКТ жена је око 27 посто, а када је у питању проналажење посла у том сектору проценат пада на између 15 и 20 одсто, што је каже Матићева ипак у оквиру еврпског просека.

"Постоји потенцијал, бољи смо него земље ЕУ, али овим темпом достићићемо родну равноправност тек 2050. године и због тога су овакве активности јако важне јер не бисмо да чекамо 2050. годину имајући у виду да су у овом сектору плате међу највишима, и да он бележи највећи тренд раста", рекла је Матићева.

Председница Америчке привредне коморе у Србији Јелена Павловић каже да је циљ програма да кроз менторство, радионице и семинаре студенткиње добију прилику да се упознају са етаблираним компанијама и стекну увид шта модеран бизнис тражи, како функционише и да то допринесе њиховом развоју.

" Умрежиће се међусобно и са представницима компанија, а комора и министарство су платформа која им то омогућава", истакла је Павловићева и додала да је то равноправно учешће оба пола у ИКТ бизнису важно за привреду, компаније и читаво друштво.

Директорка Фонда за науку и сама доктор наука са Електротехничког факултета и рачунарства Милица Ђурић - Јовичић која је прошла пут сарадње са ИКТ компанијама сматра да је важно да се овакви контакти успоставе што раније.

Она је поручила колегиницама да раде на себи, верују у себе, и да поред стручног усавршавања развијају и менаџерске и предузетничке вештине.

Двадесет три девојке са универзитета у Београду, Новом Саду и Нишу имаће прилику да кроз праксу и менторство стекну знања за рад у ИКТ компанијама, оснаже своје лидерске вештине и науче заједно да раде на пројектима. Пракса ће трајати минимум 120 радних сати у компанијама ментора а њихови ментори и предавачи биће представници најуспешнијих ИКТ компанија у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво