Сланина од мангулице, уживање без бриге за здравље

Мештани Качарева почели су припреме за "Сланинијаду" која ће се одржати у фебруару следеће године. Припремиће око 50 тона различитих производа од меса, а највише сланине.

Душан Кондић већ 12 година узгаја само мангулице. За предстојећу "Сланинијаду" обрадиће 30 свиња, а већ има спремне пршуте које су старе три године. Због начина исхране и узгајања месо од мангулице је много здравије од меса обичних белих свиња и последњих година се све више и тражи.

"Исплативије је гајити ове свиње, јер су трошкови мањи. Једу само кукуруз, јечам, жито, а концентрат им не дајем. Добијају само здраву храну као што су и детелина и тикве. Зато се и добије квалитетно месо", каже узгајивач мангулица из Качарева Душан Кондић.

У Качареву свако има свој начин обраде меса, али сви морају да имају високе пушнице са добром вентилацијом, јер се у њима месо на банатској кошави најбоље суши. Лазар Вуковић има посебан процес сушења преко камења.

"Тај камен чисто филтрира дим и не дозвољава да директно одлази на месо. То је један другачији процес сушења, јер смањује и топлоту и нема директног контакта између меса и дима", објашеава Вуковић.

"Качарево је вишенационална средина и свако је из свог краја донео другачије искуство у припремању месних прерађевина и сланине посебно. То се овде преноси с једних на друге и као резултат смо добили аутентично качаревачку сланину која је наше богатство", сматра Милан Ајдер из Туристичке организације "Сланинијада".

У Качареву су на време почели припреме за "Сланинијаду" која ће се одржати крајем фебруара и већ сад кажу да ће као и у претходне 33 године припремити довољно квалитетног меса за све посетиоце.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи