Две елитне јединице – 63. падобранска и 72. за специјалне операције поново бригаде

У панчевачкој касарни "Растко Немањић" одржана је свечаност поводом одлуке о организацијским променама у Специјалној бригади и формирању 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције. Ресорни министар Александар Вулин поручио је да ће процес формирања бити довршен у наредном периоду и истакао да где год је било тешко и српски народ крварио и тражио помоћ, они који су корачали под херојским именима две елитне српске једнице били су ту.

Александар Вулин је истакао да испуњавају наређење врховног команданта Војске Србије Александра Вучића да најбољи и буду најбољи, али да буду сачувани и опремљени, наоружани и сигурни у себе, саопштило је Министарство одбране.

"Такође, да најбољи морају имати прилику да чувају свој народ, али и да се усавршавају, обучавају и напредују до највиших чинова у јединицама које су сами одабрали, али које су и њих одабрале", рекао је Вулин на свечаности у панчевачкој касарни "Растко Немањић".

Подсетио је да је порука врховног команданта да Војска Србије, што буде била јача и силнија, то ће и мир бити дуготрајнији и сигурнији.

"Данас исправљамо неправду према онима који су гинули, али и према онима које су ти хероји сачували, као и према припадницима који су носили славна имена наших бригада, јер није на херојским бригадама да постану мање, да се забораве и нестану, већ да се усправе, ојачају и да покажу да су вредне оних што су били пре њих. И не враћам ја вама данас част, јер је нисте изгубили сударајући се са великим и највећима, нити храброст, јер вам никада није мањкала, али вам не враћам ни име, јер сте га сачували и отели, упркос онима који су хтели да вас умање и забораве", рекао је Вулин.

Обраћајући се припадницима бригада, чији ће процес формирања бити довршен у наредном периоду, министар одбране је истакао да где год је било тешко и српски народ је крварио и тражио помоћ, они који су корачали под херојским именима две елитне српске једнице, били су ту.

"Кад год је српском народу претила опасност од злочина и уништења, они који су носили ваша славна имена били су са њима. Само би незахвалан народ и само би неслободна војска, којом командују странци, одлучила да изгуби имена славне 72. и славне 63. бригаде и да их баци у прошлост, сакрије их, умањи и заборави", поручио је Вулин.

Истакао је и да ће над њима бити само Србија, због које постоје, живе и због које су тако изузетни.

"Прошла су времена неслободе, у којима смо се стидели оних који су нас бранили и у којима су други одлучивали уместо нас. Још једном смо изборили слободу, а свако ко је пријатељ нашег народа биће поносан и срећан што су се вратиле две славне, најхрабрије победничке ратне бригаде. А они који не мисле добро српском народу и нашој држави мораће још једном да размисле ако икада више буду помислили да треба да угрозе наш народ и нашу земљу", рекао је Вулин.

Генерал Милан Мојсиловић нагласио је да му је посебно драго што као начелник Генералштаба има ту част да честита почетак формирања 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције.

"Специјална бригада се, пратећи савремене безбедносне изазове, ризике и претње, мења и реформише да би у складу са најбољим светским стандардима, специјалне јединице Војске Србије могле ефикасно одговорити безбедносним изазовима и испунити своју основну улогу", рекао је Мојсиловић.

"Одлука о формирању 63. падобранске бригаде и 72. бригаде за специјалне операције од садашње Специјалне бригаде донета је како би се повећала брзина реаговања, поједноставио ланац командовања и с успехом одговорило и супротставило савременим изазовима, ризицима и претњама који су условили потребу да се свестрано и аналитички размотре место, улога и задаци специјалних јединица у времену испред нас", рекао је начелник Генералштаба и додао да се у Војску Србије враћају јединице са славном ратничком традицијом чиме ће бити "исправљена историјска неправда" када су те јединице биле укинуте.

Генерал Мојсиловић поручио је и да су председник Републике и врховни командант Војске Србије и министар одбране током претходног периода посебно посветили пажњу опремању Специјалне бригаде најсавременијим наоружањем и војном опремом и да ће се то наставити и у наредном периоду.

Командант Специјалне бригаде, бригадни генерал Мирослав Талијан истакао је да се данас стварају два тела са једном душом.

"Младост, али и искуство, знање, храброст, дисциплина и доказани патриотизам наших припадника, допринеће да 72. бригада за специјалне операције и 63. падобранска бригада буду високо професионалне, борбено ефикасне и посвећене у извршавању својих задатака, а наше војно и државно руководство очекује да останемо достојни имена ових херојских и ратних јединица", рекао је генерал Талијан и поручио министру одбране и начелнику Генералштаба да буду уверени да су припадици тих елитних јединица свесни да су одабрани, да се од њих очекује пуно, али и да је част бити део тог строја и да ће учинити све како би испунили све задатке у одбрани Србије.

Свечаности у касарни "Растко Немањић" присуствовали су државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, заменик команданта Здружене оперативне команде генерал-мајор Илија Тодоров, начелник Управе за људске ресурсе бригадни генерал Саво Иришкић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Мирољуб Чупић и начелник Управе Војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 05. јан 2020, 23:02) - Nebojša lilić [нерегистровани]

Sve za slobodu

Svaka čast sve čestitke 63 i 72 brigade jedne od najelitnijih jedinica samo napred,to vam zelim od sveg srca,veteran 63 padobrnske brigade

(четвртак, 26. дец 2019, 05:02) - mare [нерегистровани]

zasto su?

Pre par godina Unistili celokupni potencijal specijalnih snaga Vojske? Steta je u smislu obucenosti i odbrane zemlje nemerljiva, ali dobro je da je neko uvideo da su kobre jedinica za zastitu vaznih licnosti i objekata i da je neophodno vratiti stanje od pre gasenja 72. brigade. Kobre pominjem jer je odbrana zemlje spala na kobre i zandarmeriju.

(среда, 25. дец 2019, 11:02) - Срђан Г. [нерегистровани]

СВАКА ЧАСТ!

Браво! Баш ме обрадовало!
Пуно среће им желим у даљем раду и задацима који су пред њима!

СрЂан Г., ратна морнарица

(недеља, 22. дец 2019, 21:12) - anonymous [нерегистровани]

Cestitke 63. 72.

Da se oforme isto kako su i rasformirani granicni bataljoni,vrate granicne jedinice i ponovo ozive karaule..da nemoze ko,kad i kako hoce da ulazi na nasu teritoriju na najisturenijim i najnepristupacnijim tackama nase zemlje. Jer,,granicari su zakon,a zakon se postuje'' !

(недеља, 22. дец 2019, 02:53) - Laik Patriota [нерегистровани]

@Sky

A mozda postoji mogucnost da se vrati i Drinska divizija...??

(недеља, 22. дец 2019, 00:11) - anonymous [нерегистровани]

69

Na mnogaja ljeta, Bog vas gledao, vodio i čuvao. Služili u miru.
Radosna vijest.

(субота, 21. дец 2019, 20:41) - Pripadnik [нерегистровани]

Podmladiti...

Da se podmlade, pre svega. Prosečna starost u obe jedinice je skoro 40 godina. To su časni, ali isluženi i prestareli vojnici za službu u specijalnim jedinicama.

(субота, 21. дец 2019, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

Ово је права ствар!... Боље је од С-400

Честитам и срећно.

(субота, 21. дец 2019, 17:20) - anonymous [нерегистровани]

Честитам 63. И 72.

Надам се повећану бројности и увећању капацитета!
За крст часни и слободу златну, живела Србија !

(субота, 21. дец 2019, 17:11) - Sky [нерегистровани]

Ponos

Sve čestitke.A sad da se vrati 52 Bataljon Vojne policije!