Зашто српски возачи мисле да могу да возе и кад попију

Протекле недеље припадници Управе саобраћајне полиције спровели су појачану контролу саобраћаја. Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције рекао је за РТС да је за седам дана откривено 2.800 возача који су управљали возилом под дејством алкохола. Мера задржавања је добра мера за већину возача и они не желе да им се то искуство понови, каже Вида.

Од почетка године у Србији је из саобраћаја искључено око 50.000 возача због вожње у алкохолисаном стању. Али, то није све: међу њима је више од 1.700 возача управљало возилом у стању потпуне алкохолисаности.

Протекле недеље припадници Управе саобраћајне полиције спровели су појачану контролу саобраћаја која је, као део Мреже саобраћајних полиција Европе коју чини 29 земаља, била усмерена на контролу вожње у алкохолисаном стању и под дејством психоактивних супстанци.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, мајор полиције Владимир Вида из Управе саобраћајне полиције, рекао је да је у току претходне недеље спроведна акција појачане контроле саобраћаја усмерена на октривање, процесуирање прекршаја управљања возилом под дејством алкохола и психоактивних супстанци.

Према његовим речима, то је друга акција ове врсте која је спроведена ове године на нашим путевима и за седам дана откривено је 2.800 возача који су управљали возилом под дејством алкохола, 45 који су управљали под дејством наркотина, а задржано је 550 возача у службеним просторијама зато што су управљали возилом под дејством алкохола вишим од 1,2 промила.

Како каже мајор Вида, мера здржавања је добра мера за већину возача и они не желе да им се то искуство понови.

Екстремни случајеви 

"Имамо и оне екстремне случајеве - ове године пред првомајске празнике, имали смо возача који је задржан у просторијама звог управљања возилом под утицајем алкохола од 1,75 промила. Након трежњења, сутрадан је затечен у саобраћају са 2,81 промилом", истакао је Вида.

Након трежњења је доведен код судије уз скраћени поступак и одређена му је санкција од 50 дана затвора, каже Вида.

Законом о безбедности саобраћаја на путевима, прописана је казна за управљање возилом под дејством алкохола од 10.000 динара у фиксном износу за оне мање количине - до 120.000, односно 140.000 - кумулативно изречена са казном затвора од 30 до 60 дана за вредности преко два промила - што је законом дефинисано као насилничка вожња.

При томе за сваку количину алкохола одређен је број казнених поена и заштитна мера забране управљања.

"Законом о обавезном осигурању је прописано да уколико возач управља возилом под дејством алкохола - он остаје без права на осигурање, што значи у пракси ако се догоди саобраћајна несрећа када учествује неко скупље возило штета, односно новац који треба да плати за поправку може вишеструко да премаши ове казне затвора", објаснио је Вида.

Убудуће ће саобраћајна полиција у захтевима за покретање прекршајног поступка иницирати меру обавезног лечења тих возача, рекао је Вида.

Превентивне акције 

Све више је жена возача на улицама. Како каже, у саобраћајним незгодама, од свих возача који су управљали возилом под дејством алкохола, свака 20. је жена. Од почетка године, 86 жена је задржано у службеним просторијама јер су имале више од 1,20 промила алкохола у крви.

Прошлонедељна акција је била вид превенције. Сматра да акције имају превентивни карактер уколико су добро пропраћене у медијима.

"Полиција има и низ превентивних акција које се углавном односе на млађе возаче, са пробним дозволама и битна акција матура која се односи на ученике завршних разреда средње школе", каже он. 

Говорећи о статистици, на путевима у Србији ове године погинуло је 516 људи, деветоро мање него претходне године.

"Треба и саобраћајна полиција и привредни субјекти који се баве безбедношћусаобраћаја и медији да уложе додатни напор да би се дошло до боље статистике", закључио је Владимир Вида.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво