Отворена изложба "Србија 2019. – година инфраструктуре"

Мултимедијална изложби "Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко", на којој су представљени остварени резултати и нови пројекти у области инфраструктуре, грађевинарства и саобраћаја, отворена је у Палати "Србија". Изградили смо у области инфраструктуре за последњих пет година више него за претходних 50, поручио је председник Александар Вучић на отварању изложбе.

Александар Вучић је истакао да је све што је урађено у области инфраструктуре на понос свих који су део свог рада и труда у то уложили.

"То је за понос Владе Србије и свих који су унели труд у то. Помислио сам на тренутак и да ћу да заплачем од среће, јер сам учестовао у том послу", нагласио је Вучић. 

Изградили смо у области инфраструктуре за последњих пет година више него за претходних 50, поручио је председник.

"Нека сам и мало претерао, нека је и у последњих 40 година, свеједно је. Вишеструко су бољи резултати него свих пре нас", рекао је Вучић.

Председник је истакао да се путеви, пруге, нови аеродроми не граде сами од себе, нити се саме од себе уводе нове авио-линије, већ само ако је земља финансијски стабилна.

"Ништа од тога неће само. Неко то мора да уради, да прикупи новац. Да смо могли, урадили бисмо то од 2012. године. Нажалост, нисмо могли, али смо морали да спроведемо мере фискалне консолидације, да уредимо земљу, да буде домаћинска", додао је Вучић.

Тада су, каже, ударени темељи модерној, финансијски добро уређеној земљи, каква је Србија данас. Као пример успешног рада и напретка изнео је податак да је са нишког аеродрома 2012. године летело 1.500 људи, а данас их је 400.000.

"Скоро 300 пута више. На једног путника 2012. године, данас лети 300 путника", рекао је Вучић.

Сутра идемо првим летом од Лађеваца за Беч, рекао је Вучић и додао да је пре шест година на Коридору 10 било 34 милиона возила, а сада је више од 60 милиона, да је Аеродром Београд имао три милиона путника, а сада их има шест милиона.

Навео је и да је оно што је урађено у оквиру многих пројеката наилазило на нападе.

"За сваки од путева, можда се људи сада и не сећају, али где год да смо ашов заболи, наилазили бисмо на проблеме. Неко је морао да решава те проблеме. Борили смо се, а за то су биле потребне енергија и храброст", рекао је Вучић.

Као што је и мото изложбе, ништа више није далеко, поручио је Вучић.

Позвао је све да дођу до недеље и погледају ту, како је рекао, спектакуларну изложбу и честитао Министарству грађевинарства на организацији.

"Честитам неуморним радницима који у тешким условима раде"

Нагласио је да се може видети да од Ниша до границе са Северном Македонијом и Бугарском више нема ни метра без ауто-пута и да је значајно повећана безбедност саобраћаја, као и да то пуно значи грађанима и за привлачење нових инвеститора.

Додао је да је урађен банатски део обилазнице око Београда и да ће ускоро бити завршена обилазница до Бубањ потока.

Подсетио је да ће прекосутра бити пуштен у саобраћај ауто-пут од Сурчина до Обреновца и да ће моћи да се стигне од Беогада до Чачка за само 55 минута. "Колико деценија смо то сањали?", запитао је Вучић.

Каже да ће, захваљујући сарадњи са Кином, за две године бити завршен и ауто-пут од Прељине до Пожеге и нагласио да је деоница Сурчин–Обреновац требало да буде завршена до марта 2020, али да је урађена три месеца пре рока, заједно са српским грађевинцима.

Вучић је рекао да ће се градити и наставак ауто-пута према Црној Гори, од Пожеге до Дуге Пољане и да ће и тај део Србије и њени грађани имати добру везу ауто-путем.

Захвалио је амбасадору Турске на томе што турска компанија гради ауто-пут према Сарајеву и додао да се већ увелико ради деоница Кузмин – Сремска Рача.

Подсетио је да Азербејџанци већ граде ауто-пут и брзу саобаћајницу Рума–Шабац–Лозница и додао да ће се ускоро градити и Фрушкогорски коридор од Новог Сада до Руме.

Рекао је да ће се градити и брзе саобраћајнице и ауто-путеви од Бачког Брега до Кикинде, затим деоница Београд – Зрењанин – Нови Сад и да остаје још Београд–Вршац.

Такође, подсећа да је планирана и градња Шумадијског коридора, односно ауто-пута "Вожд Карађорђе", од Младеновца, Орашца и Аранђеловца, као и са друге од Лазаревца и Аранђеловца, ка Рачи, Свилајнцу, Деспотовцу и Бору.

Вучић додаје да остаје да се направи и брза саобраћајница од Пожаревца до Доњег Милановца.

Подсетио је и да је започета изградња Моравског коридора од Појата до Прељине.

Када је реч о пругама, Вучић каже да ће бити реконструисана комплетна барска пруга, односно и део од Ваљева до Врбнице, затим да се сада преговара са Кинезима и Русима за градњу пруге Београд–Ниш–Прешево.

Председник је навео да би волео да и на прузи Београд–Ниш може да се направи брза пруга, као она која се гради од Београда ка Будимпешти и да возови иду брзином од 200 километара на сат, а нешто мањом брзином од Ниша до Прешева. "То је огроман новац, али ми ћемо га имати у наредном периоду", додао је Вучић.

Каже да очекује од "Ер Србије" још боље резултате, као и да "Венси" уложи у развој инфраструктуре београдског аеродрома.

Говорећи о становима, Вучић је рекао да ће први станови за припаднике служби безбедности бити усељени у марту у Врању, а затим и осталим градовима Србије. Каже да ће до априла бити расписани позиви за градњу укупно 5.700 станова, а до краја године за 8.000, као и да ће после бити и 10.000 станова.

Присећа се кад су га нападали за разне стране, на пример за храст на траси ауто-пута и истиче да се сада нико више тог храста и не сећа, али да је сачувано много људских живота.

Исто је, додаје, и са пројектом "Београд на води" у који је мало ко веровао, а постаће бенчмарк целе Србије.

"Честитам неуморним радницима који у тешким условима раде. Увек су ми на отварању ауто-путева говорили да ће са поносом када буду ту пролазили рећи својој деци и унуцима да су они то градили. Наши радници су наша снага", поручио је Вучић.

"Верујем да ћемо следеће године године доћи до броја од хиљаду мостова које смо изградили", додао је Вучић.

"За мене најмоћнији и најкориснији мост преко Саве и Колубаре"

Вучић је, обилазећи изложбу заједно са министарком грађевине Зораном Михајловић и представницима "Путева" и "Коридора", рекао да је за њега "најмоћнији и најкориснији" мост преко Саве и Колубаре код Обреновца.

Када ћемо да урадимо марине и пристаништа и за обичне чамце у Београду, запитао је Вучић надлежне обилазећи салу "Водни саобраћај" и добио одговор да се већ ради на тим пројектима.

Председник се упознао и са комплетним пројектом "Београд на води" и погледао мултимедијалну презентацију са виртуелном туром кроз насеље и објекте.

У делу где је представљен пројекат изградње станова за припаднике војске, полиције и служби безбедности са делом огледног стана, Вучић је на информацију да ће до априла бити расписани тендери за изградњу укупно 5.700 станова за припаднике служби безбедности, а до краја 2020. за 8.000 станова, рекао да треба градити и још више.

Вучић је обишао и макету тунела Манајле и најсавременијег воза "Штадлер", као и вагон-ресторан са седиштима, где се може видети како изгледа када на нашим пругама воз иде 100 километара на сат.

Михајловић: Србија може да направи велике ствари и направили смо их

И министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поручила је на отварању изложбе да ништа више у Србији није далеко.

Истакла је да су се председник и министри окупили како би обележили заједнички рад претходних пет година и представили резултате тог заједничког рада.

Нагласила је да се види шта је све урађено у области инфраструктуре, да је ове године покренута изградња четири ауто-пута, а следеће године је у плану почетак изградње још два ауто-пута.

"Са сваким километром пута, са рехабилитованом пругом, новом линијом 'Ер Србије', сваким динаром уложеним у инфраструктуру вратили смо веру да Србија може да направи велике ствари и направили смо их", поручила је Михајловићева.

Министарка каже да је 2019. показан резултат политичке и финанијске стабилности Србије.

"Хвала, председниче, што сте били уз нас и као премијер и као председник, сваки дан сте били са нама", навела је Михајловићева.

Шта се све може видети на изложби 

Мултимедијална изложба "Србија 2019. – година инфраструктуре: Ништа више није далеко" биће отворена за грађане у четвртак и петак, од 12 до 17 сати.

Представници медија су пре тога могли да погледају изложбу, а у прву салу под именом "Коридор 10" улази се кроз макету тунела "Манајле", у којој су постављена два видео-бима која представљају сам тунел.

У тој сали налази се велика мапа Коридора 10 са свим карактеристикама, затим велика макета моста Врла код Владичиног Хана, као и информативни пано са фотографијама најзначајнијих објеката на Коридору.

После проласка кроз "напалатну рампу" улази се у салу "Милош Велики", у којој је представљен тај ауто-пут.

Ту се могу прочитати информације о радовима и шта су све радници морали да ураде, па тако на фотографији тунела Бранчић пише да је око 300 радника сваког дана било ангажовано како би тунел био пробијен, те да је за његову изградњу било потребно више од 92.000 кубика бетона и 5.500 тона челика.

У тој сали је изложена и долама кнеза Милоша Обреновића, као и артефакти и најзначајнији датуми у вези са његовом владавином.

Такође, постављен је информативни пано са фотографијама најзначајнијих објеката на том ауто-путу.

Одатле се улази у салу "Железница" у којој се може видети и велика мапа свих наших пруга, а постављена је и макета најсавременијег воза компаније "Штадлер", који се користи у Србији.

У тој сали се налази и вагон-ресторан са седиштима као у возу, где се може видити како изгледа када на нашим пругама воз иде 100 километара на сат, као и информативни пано са фотографијама значајних објеката.

У сали "Авио-саобраћај" макетама авиона представљена су наша три аеродрома, линије од јавног интереса које је увела Влада Србије, "Ер Србија" и институције у авио-саобраћају, са симулаторима слетања на наше аеродроме и информативни пано о историји ваздухопловства у Србији.

У сали "Водни саобраћај" представљен је комплетан пројекат "Београд на води" са мултимедијалним презентацијама и виртуелном туром кроз насеље и објекте, наше луке и бродоградилишта, пристаништа и инвестиције у тој врсти саобраћаја, уз презентацију најсавременије бове за сигурну пловидбу Савом и Дунавом.

У тој сали је један део посвећен и улагању у комуналну инфраструктуру, у пијаћу воду, канализацију и улагања у санацију депонија и рециклажне центре.

На крају је представљен пројекат изградње станова за припаднике војске, полиције и служби безбедности са делом огледног стана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије