Стижу додатне дозе вакцина против грипа, у домовима здравља за два дана

У Србију данас стиже додатних 10.000 доза вакцина против грипа. Вакцинација од среде. Грип за сада слабог интензитета.

Вирус грипа стигао је у Србију прошле недеље. Иако је ове године наручено 50.000 вакцина више него прошле године, укупно скоро 300.000 доза, оне су потрошене у рекордном року.

Данас стиже додатних 10.000 доза, затим следи контрола у Агенцији за лекове и медицинска средства и вакцине ће највероватније од среде бити у домовима здравља.

Докторка Снежана Кушљевић из Дома здравља "Милутин Ивковић" сматра да ће се овим количинама вакцина повећати заштита од грипа.  

"Драго ми је да су грађани повратили поверење у вакцинацију, што говоре и ове додатне количине. Имамо времена да стекнемо имунитет, потребно је да прођу две до три недеље од примања вакцине и надамо се да ћемо јануар и фебруар дочекати спремни", каже докторка Кушљевић.

Према њеним речима, у овом периоду има доста респираторних инфекција, затима стомачног вируса којима погодује и ово топло-хладно време.

Да би се заштитили, морамо да се прилагођавамо, што значи да водимо рачуна о облачењу и, првенствено, о доброј исхрани.

"Једите лука и сланине и пијте доста течности", саветује докторка Кушљевић и додаје да је пожељно и узимање витамина које садрже цинк и селен који повећавају имунитет.

Препорука је и да се избегава простор са доста људи, како се инфекције не би шириле, навела докторка Кушљевић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво