Србија потпредседник наредне конференције о клими

Србија је изабрана за једног од потпредседника следеће Конференције Уједињених нација о промени климе COP 26 и члана Бироа Конвенције у име Источноевропске групе земаља, саопштено је из Министарства заштите животне средине.

У саопштењу се наводи да је ова одлука донесена данас у Мадриду на крају заседања Конференције страна потписница УН конвенције о промени климе COP 25, која се од 2. децембра одржавала у Мадриду.

"COP 25, која jе одржаnа под мотом 'Време је за акцију' била је посвећена предузимању наредних кључних корака у борби против климатских промена, операционализацији одредби Споразума из Париза и подстицају на глобалну и националне климатске акције смањења емисија гасова са ефектом стаклене баште", саопштило је Министарство заштите животне средине.

Конференција је завршена компромисним договором и одлагањем кључне одлуке о регулисању глобалног тржишта угљеника за идућу годину.

Како се истиче у саопштењу, постигнут је споразум о кључном питању јачања глобалних обавеза за смањење емисија гасова са ефектом стаклене баште.

Све земље ће морати да објаве нове обавезе о смањењу емисије штетних гасова до следеће Конференције COP 26, идуће године у Глазгову.

број коментара 0 Пошаљи коментар