Бурна историја београдских мостова – шест занимљивих чињеница које би требало да знате

На данашњи дан, 1934. године, отворен је Мост краља Александра, први друмски мост који је повезао Београд са Земуном. Данас ће бити позната судбина Старог савског моста, који би требало да буде измештен. Због ратова, скоро сваки старији мост је био рушен и обнављан, а новији мостови су значајно олакшали кретање кроз град.

Колико има мостова

На територији Града Београда налази се десет мостова, од којих осам премошћује Саву, а два моста повезују обале Дунава. Преко Саве се прелази Старим и Новим железничким мостом, Бранковим, Старим савским мостом, Газелом, Мостом на Ади, Остружничким железничким мостом и мостом који повезује Обреновац и Сурчин. Изнад Дунава се налазе Панчевачки и Пупинов мост.  

Који је најстарији железнички мост

Стари железнички мост је изграђен 1884. године и најстарији је мост у Београду. Изграђен је како би се Београд повезао са Земуном, који је тада био у Аустроугарској. Рушен је два пута - на почетку Првог и Другог светског рата, како би се непријатељским војскама отежао приступ Београду. 

Који је најстарији друмски мост

Први друмски мост између Београда и Земуна отворен је на данашњи дан 1934. године, а добио је име по краљу Александру Првом који је убијен у октобру исте године. Многи хроничари Београда наводе да је то био најлепши мости у Београду. Међутим, у жељи да спречи напредовање нациста, и овај мост је срушила Војска Краљевине Југославије током Априлског рата. На стубовима овог моста, поред којих Београђани и дан-данас пролазе, године 1954. саграђен је Бранков мост.  

Који је најмлађи мост

Пупинов мост повезује Земун и Борчу од 2014. године и то је најскорије изграђен мост у Београду. Ово је први мост саграђен на Дунаву од 1935. године, када је саграђен Панчевачки мост. Дуг је 1.517 метара и део је обилазнице око Београда. Титулу најмлађег моста задржаће још неколико дана, пошто је за 19. децембар најављено отварање моста у оквиру ауто-пута "Милош Велики". 

Који је најдужи мост 

Панчевачки мост је најдужи београдски мост. Изграђен је 1935. године, а тада је носио име Мост краља Петра Другог. Југословенска војска га је срушила 11. априла 1941. године, како би спречила нацистичку војску да продре у Београд. Обновљен је и поново отворен 29. новембра 1946. године.

Који мост има најбурнију историју

Стари савски мост је изграђен током немачке окупације 1942. године, као Мост принца Еугена, пошто је Мост краља Александра који је повезивао Београд и Земун био срушен. Током повлачења из Београда, нацисти су 20. октобра 1944. поставили динамит у жељи да га сруше, али је београдски учитељ Миладин Зарић пресекао фитиљ и сачувао мост. Најављено је премештање овог моста, о чему ће, на основу гласова грађана, данас бити донесена одлука.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи