Београд, од Нове године документи доступни и за слепе и слабовиде

Од 1. јануара слепе и слабовиде особе у Београду моћи ће да добију решења и сва остала документа Секретаријта за социјалну заштиту у Београду на Брајевом писму. Главни град је прва локална сaмоуправа која је набавила штампач на Брајевом писму, а наредне године тај апарат требало би да добију и сви центри за социјални рад.

Слепи и слабовиди, попут осталих особа с инвалидитетом, често су упућени на социјалну заштиту да би остварили неко право. Обично зависе од љубазности других или од тога да ли неко може да крене с њима до шалтера и помогне им.

"Ја сам имала доста ситуација где је било врло незгодно, некад родитељи раде, немам кога да поведем. Кад морам да одем од једне установе до друге, па ми на једном месту дају неки документ, а ја немам како то да проверим јер за пола сата треба да стигнем на другу локацију па морам потпуно непознату особу да молим за помоћ", рекла је Тијана Симић.

Жељко Ковачевић, студент из Београда, често је био препуштен самом себи.

"Долазио сам исто у ситуације као и сви, да добијем решење да не знам шта сам добио и шта су ми написали, која је одлука, решења, шта је тачно донето у том решењу", казао је Жељко Ковачевић.

Из организације „Гледамо срцем" наводе да нису могли да прочитају документе које добијају од градске и државне администрације.

"Све што се тиче захтева, подношења неких пријава, издавања решења, ми нисмо имали могућност избора да то прочитамо", рекао је Бојан Величковић из организације "Гледамо срцем".

Убудуће ће моћи, бар они који живе у главном граду. Сва потребна документа биће им одштампана на Брајевом писму.

"Сви захтеви које овај секретаријат има и који могу остварити особе с инвалидитетом и они ће бити одштампани на Брајевом писму. Ово је пример једног захтева, значи који је исто одштампан на Брајевом писму, где слепа особа може да види која је све потребна документација, да би је узео код нас на шалтерима и након тога њему се издаје и решење на Брајевом писму", рекла је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић.

Значило би им, кажу у београдском Удружењу слепих и слабовидих, да и у здравственим установама, банкама, поштама, на факултетима... могу да добију документа која могу сами да прочитају. Из националне организације подсећају да је потребно и више услуга попут персоналних и педагошких асистената, помоћи у кући...

"Такође, ту је и проблем препрека које постоје на разним нивоима почев од архитектонских преко информацијско-комуникацијских, институционалних и психосоцијалних. Њих је све потребно уклонити јер оне представљају један од кључних предуслова како би се особе с инвалидитетом у пуној мери интегрисале", навела је Иванка Јовновић из Удружења слепих и слабовидих Београда.

У граду обећавају наставак програма персоналних асистената, а наставиће и да руше архитектонске баријере, да постављају тактилне стазе и звучне семафоре. У плану је, кажу, и да свака улица, трг или раскрсница која се реновира буде по стандардима приступачности за све особаме с инвалидитетом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво