Живе у Сјеверину, иду у школу у Рудо, па остају без дечјег додатка

Од прошле године, родитељи деце у Сјеверину, у прибојској општини, која школу похађају у Рудом, немају право на дечји додатак. Одлука правно утемељена, јер је Рудо у другој држави, али и проблематична за егзистенцијално угрожене породице у Сјеверину, у коме је школа - четвороразредна.

Из Сјеверина, до општинског центра, Прибоја има 18 километара, до Рудог, у Републици Српској - непуна два. До Прибоја, пут делом води кроз Републику Српску, па треба прећи државну границу, до Рудог, граничног прелаза нема, па ни граничних процедура. 

И ту су разлози и за олакшање, али и за бригу и проблеме родитеља сјеверинских ђака. 

Лука Голе из Сјеверина, ученик ОШ у Рудом каже да живи у Сјеверину а да иде у Рудо у школу и да му треба пола сата пешице од школе до куће. 

За оне родитеље који би имали право на дечји додатак, све ово је, ипак, проблем - јер се потврда о редовоном похађању наставе у Рудом не признају у Србији.

"До Прибоја два гранична прелаза, траже нам пасоше за децу. Ово је, овако, неодрживо. Сву документацију смо предали, речено нам је да немамо право зато што иду у другу државу", каже Раденко Раковић из Сјеверина.

Штошта је у овом делу прибојске општине специјално: од замршене државне границе, па мештани за своје село у Србији, а иза границе Србије, кажу да је - ни на небу, ни на земљи, до прекограничне сарадње општина Рудо и Прибој, којом се олакшавају свакодневни проблеми становника. И овај, тражи специјално решење. 

"До сада је било решено уредбом, тако да то нико није очекивао. Ја бих желео стварно да се нађе решење. Бар ово мало што је остало народа овде, да живи у неким сличним условима као што је то у унутрашњости Србије", каже Вујадин Радовић, председник МЗ Сјеверин.

"Богатство је, иначе, сачувати свако дете и у Прибоју, а не на рубним подручјима Прибоја, и ми морамо наћи начин како да им се то реши. Ако надлежни државни органи не реше, ми ћемо видети, кроз неки вид помоћи", каже Лазар Рвовић, председник Општине Прибој.

У прилог таквим настојањима је и чињеница да је у први разред основне школе у Сјеверину, кренуло шесторо ђака, што је демографски напредак.

Дечји додатак, за сваку породицу са ниским примањима је драгоцен, а у Сјеверину живе и они који немају никаквих редовних прихода, али, имају ђаке на школовању у Рудом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво