Обележено 800 година од посвећења Саве Немањића за првог српског архиепископа

Поводом 800 година аутокефалности Српске цркве, у Српској академији наука и уметности одржана је свечана академија и научна трибина "Светогорски и хиландарски монах Свети Сава, 800 година од посвећења првог српског архиепископа".

Посвећење Светог Саве за првог архиепископа свих српских и поморских земаља и добијање аутокефалног статуса српске цркве 1219. године у Никеји јесу међу најзначајнијим догађајима свеукупне српске историје.

"Овим великим догађајима Србија је дефинитивно изашла као међународно призната држава. Значајна држава са сопственом црквом на европску сцену и играла, као што знају сви, велику улогу на њој у средњем веку", рекао је потпредседник САНУ, академик Љубомир Максимовић.

Аутокефалност цркве створила је основу за развој националне културе.

"Управо и пре свега употребом црквенословенског језика српске редакције, са елементима српског језика као језика цркве и културе. Такође деловање Светог Саве на адаптацију визнантијско-римског законодавства у Србији била је од огромног значаја за даљи развој српске државе", истакао је Срђан Пириватрић са Византолошког института САНУ.

Солунски светогорски центар представља српско културно и духовно наслеђе догађајима са Свете Горе, који су претходили архијерејству Светог Саве.

"То су догађаји из његовог живота где је он као младић дошао на Свету Гору и ту се усавршио кроз духовни подвиг као што то чине монаси кроз векове на Светој Гори", навео је архимандрит Методије, игуман манастира Хиландара.

Изложба "Духовно и културно наслеђе манастира Студеница, древност, постојаност, савременост" део је обележавања јубилеја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се