Србија плаћа високу цену због укорењене корупције

Министарство правде је покренуло процедуру пред Владом за усвајање Нацрта закона о пореклу имовине и посебном порезу, чији је основни циљ да се смањи корупција. На њу ниједна земља није имуна, а превенција је међу првим мерама које могу да утичу на њено смањење, кажу представници европских организација. Корупција земље Уније годишње кошта 990 милијарди евра.

Од првих најава до статуса урбане легенде. Тај пут прошао је закон о пореклу имовине за протекле готово две деценије, пре него што је стигао у Немањину 11.

"У питању је закон који обухвата не само антикоруптивну компоненту, већ много шири и снажнији обухват. На удару његових одредаба наћи ће се сви они који не могу да докажу порекло имовине", истиче државни секретар у Министарству правде Радомир Илић.

Утврђивање порекла имовине само је део нужних антикоруптивних мера. Из Републичког тужилаштва порука – следеће године ће бити много активнији ради приметнијег кажњавања коруптивних кривичних дела.

За Агенцију за борбу против корупције, уз проверу својине функционера, тема је и закон о лобирању.

"Од посебне важности је да користимо постојеће механизме и добре праксе, као и потенцијал нових решења у борби против корупције", наводи Драган Сикимић, директор Агенције за борбу против корупције.

Висока цена корупције 

Европска унија отвирила је, на пример, Канцеларију европског тужиоца. Зато што корупција годишње кошта до 990 милијарди евра. Светска банка каже – и Србија ту плаћа високу цену. Отуда шеф европске делегације опомиње – узбуњивачи су кључни за откривање корупције. Неопходна им је подршка.

"Ми очекујемо ефикаснију имплементацију Закона о спречавању корупције и надамо се да ће се приликом имплементације узети у обзир и препоруке Савета Европе. Агенција за борбу против корупције треба да се фокусира на сукоб интереса, поготову када су укључена јавна средства", поручује шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Андреа Орицио, шеф Мисије ОЕБС-а у Србији, указује да је, према анкетама у земљама југоисточне Европе, корупција трећи најважнији проблем који људи примећују, уз незапосленост и економску ситуацију.

"Корупција доприноси овом зачараном кругу и кочи развој", додаје Орицио.

Стручњаци су израчунали: у спречавању корупције као и у здравству – евро уложен у превентиву штеди десет евра за лечење.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи