Од сајтова до илегалног тржишта – где се све крије српско културно наслеђе

Народном музеју враћено је пет слика, које су једно време биле у дворском комплексу. Министарство културре навело је у саопштењу да имало је пресудан утицај да се на тај начин реше питања, настала због лоше и непрецизне комуникације између дворског комплекса и Народног музеја, за шта су обе стране подједнако одговорне.

Народни музеј богатији је за пет вредних уметничких дела - "Трговац дивљачи", "Мртва природа" "Амор и Жена", "После купања" и "Сребрно летње јутро".

Оне су у музеј стигле из Белог двора и део су Збирке стране уметности Народног музеја у Београду.

А шта је са српским културним наслеђем које је расуто како код нас, тако и по целом свету?

Мноштво таквих предмета може се наћи на интернету. Тако су на сајту еМедалс скоро откривени орден Милоша Великог, који се продаје за 240.000 долара и печат Драге Машин, за који се тражи 9.800 долара.

Из Министарства културе кажу да Историјски музеј Србије прво треба да утврди аутентичност ордена и да стручњаци из музеја редовно проверавају стране и домаће сајтове за продају у потрази за вредним предметима.

Претражујући сајт Лимундо, може се наћи разно ордење, али су са тог сајта рекли да продавци пре постављања колекционарских ствари прво морају да потврде да предмет није културно добро и да је надлежна институција одбила право прече куповине, као и да одговорност за сваку појединачну продају сноси продавац.

Орден кнеза Лазара никада није пронађен

Народни музеј има буџет којим откупљује значајне предмете али када цена превазилази могућности музеја обраћају се Министарству културе за помоћ.

"Управо сада је у току један веома значајан откуп који се односи на једну нумизматичку колекцију. Моје колеге нумизматичари кажу да се овакав откуп није десио у последњих 50 година. Реч је о приватној колекцији новца који потиче још од српског средњевековља", рекла је Лидија Хам Миловановић, виши кустос Народног музеја.

Најзначајнији предмет купљен је за 20.000 евра за Историјски музеј Србије на аукцији у Минхену 2006. године - златни печат кнеза Стројимира из 9. века. У нашу земљу враћен је и портрет краља Петра.

Али, има и предмета који никада нису пронађени, попут Ордена кнеза Лазара, који је краљ Петар носио баш на том портрету.

Око археолошких налазишта активно илегално тржиште 

"Његово право ношења имали су само краљ и пунолетни престолонаследник. Постојала су само два примерка овог ордена. У почетку је постојао само један будући да је основан 1889. године од стране краља Александра Првог Обреновића поводом 500 година Косовске битке", истакао је Хаџи Ненад М. Јовановић, директор Центра за истраживање православног монархизма.

Од изузетног значаја су и археолошка налазишта, али и ту је активно илегално тржиште.

"То је реч о илегалним трагачима који детекторима нарушавају археолошке локалитете, чак и кад се деси да буду пресретнути да им буде заплењен археолошки материјал, он је већ оштећен самим тим што губи свој археолошки контекст где је пронађен", напоменула је Хам Миловановићева.

Министарство културе и информисања планира средства за откуп, која износе око 55 милона динара годишње.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво