На Генекс кули раде још само сат и лифт

Мало ко зна да је један од симбола Београда у ствари прва паметна зграда на Балкану, изграђена још 1980. Генекс кула или Западна капија Београда помиње се последњих година углавном када лифтови не раде. На напуштеној кули ради још само сат, поправљен пре шест година, а она сама је део стечајне масе и продаје се.

Западна капија Београда, познатија као кула Генекс, само издалека подсећа на то да је некад била прва паметна згрда на Балкану. "Генекс експорт", некада моћна компанија, која је годишње привређивала чак шест милијарди долара, саградила је у складу са својим реномеом и економском моћи тада највишу зграду од 119 метара, над којом је доминорао ресторан-видиковац.

Иако је и то било предвиђено, ресторан се никад није завртео док је са суновратом Генекса почело и пропадање пословне зграде. Некада луксузан ресторан, сада је само место са ког се пружа прелеп поглед на град.

У овом погледу су и грађани могли да уживају, али кратко, деведесетих, док се сада стиже само уз сагласност Агенције за лиценцирање стечајних управника.

Иако машинска хала са инсталацијама за грејање и хлађење и даље изгледа импресивно, објекат се одавно не греје. Нема више ни компјутерског центра из ког је контролисано све у згради, што је за то време била врхунска технологија.

Зграда је била енергетски ефикасна и у њу су уграђени најквалитетнији углавном домаћи производи.

Противпожарни систем, који је за ову врсту објеката изузетно сложен, као и лифтови, и даље функционишу.

Док се чека одлука о судбини једног од симбола Београда, већина спратова сабласно је пуста. У једној од канцеларија су и кофе у које капље вода са плафона.

У згради у којој је некада радило чак 2.000 људи, закупаца тренутно има само на шест спратова. Иако се пре неколико година помињала могућност да се у Генекс кулу уселе државни органи, то се није десило.

Без обзира на то што је реч о згради од 35 спратова на једној од најатрактивнијих локација у граду, до сада није било заинтересованих за куповину, иако је од увођења стечаја нуђена на продају.

За судбину Генекса највише су заинтересовани бивши запослени, јер очекују да од продаје добију новац који им некадашње предузеће дугује.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво