Основан пословни савет Уницефа

Уницеф Србија основао је Пословни савет који ће у сарадњи са пословном заједницом радити на примени и већем поштовању дечјих права кроз пословање.

Према резултатима из анкете на У-Репорт платформи Уницефа-а, 68 одсто деце и младих сматра да пословни сектор треба и може да подржи младе у њиховом будућем развојном путу, 75 посто деце види радно место као примарно подручје (негативног) утицаја на права деце, док чак 89 процената њих очекује већу подршку пословног сектора кроз праксе, менторства, волонтирање, стипендије и подржавање ђачких пројеката.

Резултати јасно указују да пословна заједница може много да допринесе заштити и унапређењу дечјих права, саопштио је Уницеф.

Мисија Пословног савета Уницефа је да заједно са еминентним појединцима, успешним пословним људима, подстакне ширу пословну заједницу на већи ангажман у корист деце.

Чланови Савета ће ставити Уницефу на располагање своје време, знање и пословну мрежу ради подршке програмима и иницијативама којима се унапређују и штите права деце у Србији.

Савет се састоји од 13 чланова који ће се састајати два пута годишње, а током године учествовати у иницијативама Уницеф Србија и заговарати поштовање права деце у пословању код својих пословних партнера, сарадника и широј пословној заједници.

Чланови ће својим пословним искуством давати смернице за креирање стратегија за веће укључивање пословног сектора у унапређење положаја деце, учествоваће у промоцији права деце на пословним форумима и у интеракцији са медијима како би допринели подизању свести о стању деце у Србији и начинима да се њихова права заштите и поштују у већем капацитету.

Добровољно чланство у Савету 

Чланови Пословног савета УНИЦЕФ-а у Србији су Весна Бенгин из "БиоСенс" Института, Јелена Булатовић из Српске асоцијације менаџера, Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије, Роберт Чобан из "Колор прес Групе", Јелена Дракулић Петровић из "Рингиер Аксел Шпрингера, Драгиња Ђурић из "Банке Интеса", Небојша Ђурђевић из Иницијативе "Дигитална Србија", Драган Филиповић из "Ђенерали осигурања", Милана Јевић Гледовић из компаније "Делез Србија", Невен Мариновић из Смарт Колектива, Мике Мичел из "Теленора" Јована Милутиновић из "Нордеуса" и Милица Соћанац из "Нелт Групе".

Чланство у Савету добровољно је и ограничено на годину дана, након чега се може продужити уз обострану сагласност.

Директорка УНИЦЕФ Србија Регина Де Доминицис изјавила је да је потребна подршка пословне заједнице "како бисмо додатно унапредили и убрзали резултате за децу".

"Са члановима Пословног савета УНИЦЕФ-а делимо заједничке вредности и желимо заједно да креирамо још снажнији утицај у корист деце. Наше партнерство остварићемо кроз покретање заједничких иницијатива, пословну праксу, заговарање и примену иновација како бисмо подржали најосетљивије старосне групе, од 0 до 6 година старости, као и адолеценте и младе. Ја сам посебно захвална свим члановима Пословног савета УНИЦЕФ-а у Србији што су већ на првом састанку показали посвећеност, мотивацију и дали идеје како одмах да кренемо у заједничку акцију", навеле је директорка Уницефа у Србији.

Уницеф Србија је по први пут, у склопу истраживања за потребе новог петогодишњег програмског циклуса, укључио свеобухватну анализу утицаја пословног сектора на права деце.

Анализа је обухватила стање друштвено-одговорног пословања (ДОП) усмереног ка деци, примену Принципа пословања и права деце у Србији, ставове деце и младих о пословном сектору и анализу пословних удружења и приватних фондација.

Додатно, осам привредних сектора које је Уницеф глобално мапирао да имају велики утицај на децу, анализирани су према утицају на економију, по пракси ДОП-а, директном и индиректном утицају на права деце у целом ланцу вредности, потенцијалном ризику по децу и породице и могућним партнерствима која стварају заједничке вредности и за децу и за бизнис.

Најугроженија деца до шест година  

Добијени подаци послужиће као полазна основа раду и иницијативама новооснованог Пословног савета Уницефа у Србији.

Деца представљају 17.3 одсто укупне популације у Србији, а најугроженија су деца старосне доби до шест година и од десет до 18 година старости. Сматра се да је чак 7.8 посто деце у Србији сиромашно, а да највећи ризик од сиромаштва имају млади узраста од 18-24 године (29.1 одсто) као и млади до 18 година старости, чак 28.8 процената.

Ови подаци додатно упозоравају на важност заједничког деловања како би се права деце и младих унапредило и како бисмо креирали окужење које ће им омогућити да достигну своје потенцијале.

Циљ УНИЦЕФ-а је да осигура да сва деца остваре своје пуне потенцијале сваког дана.

"Наша визија будућности је свет у којем је свако дете здраво, безбедно, образовано, збринуто и заштићено, свет у којем свако дете може да оствари свој пуни потенцијал", наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво