"Нико неће бити аболиран за насиље у породици, ни ако је позната личност"

Нико неће бити аболиран од примене закона, када је реч о насиљу у породици, ни ако је позната личност, ни ако је богат, изјавила је државна секретарка у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Стана Божовић, коментаришући случај породичног насиља у који је умешан кошаркаш Милан Гуровић.

Стана Божовић је истакла да је бивши кошаркаш Милан Гуровић добио кривичну пријаву, а његова супруга и ћерка су добиле сву институционалну подршку.

Говорећи на представљању резултата анкете о унапређењу родне равноправности и спречавању и сузбијању насиља над женама, Стана Божовић је истакла и да се закони у тим областима поштују и да грађани имају поверења у институције.

Додала је и да није реч о повећању насиља, већ о његовом повећаном пријављивању, а уједно је и позвала све жрвте насиља, као и оне које су сведоци да се охрабре и пријаве.

Три од седам жена претрпело насиље 

Заменик шефа оперативног сектора Делегације ЕУ у Србији Енрико Висентин навео је податак да три од седам жена тврди да су претрпеле физичко или сексулано насиље већ у 15 години.

Више од две трећине сматра да је насиље уобичајено у њиховим заједницама.

Помоћница министра за рад запошљавање и социјалну политику Нина Митић рекла је да се ради на новој стратегији за спречавање насиља над женама и пратећем акционом плану за наредних пет година, а све би требало да буде припремљено до краја марта 2020. године.

Резултати анкете

Говорећи о резултатима анкете јавног мњења која ће послужити и у изради тих докумената, саветница у Министарству за рад и запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Стојковић рекла је да је 58 одсто испитаника оценило да је у Србији делимично остварена родна равноправност.

Да није остварена оценило је 26 одсто становника, а да је родна равноправност остварена сматра 14 одсто испитаника док је два одсто испитаника дописало своје одговоре, сматрајући да је декларативно остварена, али у пракси не, као и да постоји проблем у друштваном прихватању равноправности.

Испитаници су у највећем броју оценили да најмање родне равноправности има у моћи и одлучивању (34 одсто), а највише је присутна у породици (27 одсто).

На питање да ли познају неког у свом окружењу ко је претрпео насиље, 32 одсто испитаника потврдило је да има пријатеља или пријатељицу који су били жртве, ниједну жрву насиља не познаје 16 одсто испитаних.

Анкетирани грађани су оценили да се насиље најчешће испољава у породици (41 одсто), 20 одсто испитаника мисли да је насиље најучесталије у школама, а 20 одсто га примећује на послу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво