Протест НУНС-а поводом годишњице паљења куће новинара из Гроцке

Поводом годишњице паљења куће новинара портала "ЖигИнфо" Милана Јовановића из Гроцке, Независно удружење новинара Србије (НУНС) организовало је протест на београдском Тргу републике.

Председник НУНС-а Жељко Бодрожић је истакао да је то само један од више од 100 случајева напада и притисака на новинаре у протеклих годину дана.

Оценио је да држава не само да не ради довољно да би их заштитила, већ најистакнутији функционери свакодневно прозивају, вређају, шиканирају и оптужују независне новинаре за пристрасност и непрофесионализам.

"На тај начин држава ствара непријатељску атмосферу, у којој се многи новинари повлаче и престају да истражују важне теме. Без слободних новинара нема слободних медија, а без слободних медија нема слободних грађана", поручио је Бодрожић.

Додао је да власт плаши оглашиваче, читаоце, гледаоце.

"Удружимо се да заједнички ослободимо Србију и створимо услове за нормалан рад медија и новинара, поручио је Бодрожић.

Новинар Балканске истраживачке мреже (БИРН) Слободан Георгиев је рекао да се данас одржава судско рочиште због паљења Јовановићеве куће и да треба извршити притисак на државу, како би му обезбедила кров над главом.

Георгиев је изјавио да је напад на Јовановића окарактерисан као изазивање опште опасности, а не покушај убиства.

Новинар листа "Данас" Раде Радовановић је изјавио да новинари не могу бити само извештачи, већ и активни борци за чињенице и истину о Србији.

"Чињеница је да је Јовановић нападнут јер је износио чињенице о криминалу и малверзацијама у Гроцкој и да је тадашњи председник те општине Драгољуб Симоновић имао разлоге да наручи убиство", изјавио је Радовановић.

Додао је да нормалном човеку не преостаје ништа друго него да се узда у своју памет, мишиће, пријатеље и организованост, како би се режим променио, "по сваку цену".

"Ако може на изборима – одлично, ако не може - ван избора. Ови морају пасти", поручио је Радовановић, уз констатацију да "живимо у нељудском режиму".

НУНС је на свом сајту у позиву грађана на протест истакао да се навршава годину дана од како је новинару Милану Јовановићу из Гроцке спаљена кућа, да је као налогодавац оптужен је Драгољуб Симоновић – у то време председник општине Гроцка – али да суђење тапка у месту.  

Симоновић је на данашњем суђењу негирао је да је умешан у паљење Јовановићеве куће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво