Договор српске и мађарске царине за бржи прелазак границе

Царинске делегације Србије и Мађарске усагласиле су мере за олакшан прелаз границе током празника.

Високе делегације царинских администрација Србије и Мађарске састале су се на граничном прелазу Хоргош како би размотриле могућности за увођење мера којима би током предстојеће празничне сезоне промет преко границе био олакшан, саопштила је Управа царина.

Саопштено је да је за царинске администрације прихватљива идеја о минимуму граничних контрола које би се примењивале у путничком саобраћају од 15. децембра до 15. јануара.

"Због тога је договорено да се царинске формалности у предстојећем периоду максимално релаксирају у оквирима законских могућности, како би и промет робе био олакшан", наведено је у саопштењу.

Пуковник Кристоф Петер Бакаи, генерални директор царинске администрације Мађарске, рекао је да се новим фитосанитарним прописима ЕУ, чија примена почиње 14. децембра, уводе одређена ограничења, па је о новим правилима мађарска царинска администрација почела да обавештава путнике.

Заменик директора Управе царина Републике Србије Веселин Милошевић рекао је да је царинска служба Србије потпуно спремна за повећан прилив путника и теретних возила током наступајућих празника.

"Мере о којима смо се за предстојеће дане договорили односе се на оно што зависи искључиво од нас, а то су појачавање смена додатним бројем службеника и ефикасније преупућивање товара ка унутрашњим испоставама", објаснио је заменик директора српске царине.

Веселиновић је истакао да Управа царина републике Србије у потпуности разуме потребе и путника и транспортне индустрије да се промет преко Хоргоша што је могуће више убрза.

"Ми смо имали други пут ове године имали састанак са мађарском Царином. Наш је предлог и наша сугестија, и ми се прихватамо у потпуности онога што су, пре свега полиције две државе договориле, да се контрола путника обавља брже и ефикасније, Управа царина ће то у потпности да подржи", истакао је Милошевић.

Према његовим речима, око 400 камиона изађе преко Хоргоша за 24 часа, а да је капацитет Србије око 700.

"Ми смо на то указали мађарској страни, добили смо уверавања да ће да размотре те податке и да ће учинити највише што је у њиховој моћи. Надамо се да ћемо те резултате ускоро да видимо у нашој пракси", нагласио је Милошевић. 

Делегације су се сагласиле да трајна решења за већу пропусну моћ на заједничкој граници подразумевају проширење постојећих капацитета, јер би увођење додатних трака на улазу и излазу омогућило приоритетан пролаз за камионе који су у транзиту, превозе кварљиву робу или су празни.

Убрзању теретног саобраћаја на Хоргошу значајно ће допринети и планирано проширење паркинг простора, као и изградња излазног камионског терминала, закључује се у саопштењу.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(петак, 13. дец 2019, 02:03) - Theodore [нерегистровани]

Iz prve ruke

Vidimo to ubrzanje, na našoj strani smo pretresani 1 ipo sat, dok na mađarsku stranu nismo ni stigli posle 3 sata čekanja, jer im je još uvek sistem u padu.

(четвртак, 12. дец 2019, 19:15) - Maja [нерегистровани]

To da sokovi brže prelaze

Sokovi iz Jovanjice i Gakova.

(четвртак, 12. дец 2019, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

Samo lepa teorija

treba - kao po obicaju - primena u praksi

(четвртак, 12. дец 2019, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Resenje

Najbolje resenje je ko Austrija prema italiji Nemackoj nema samo vozis

(четвртак, 12. дец 2019, 15:36) - anonymous [нерегистровани]

Pomalo uzasno

sinoc sam prolazio granicni prelaz jer sam krenuo za Britaniju kolima turisticki i Srpsku granicu sam presao za 7 min a kod Madjara vise od 1h iako nije bilo uopste puno automobila, njih 4-5 gleda jedan auto po 10-20min ne znaju ni oni sta gledaju nego zadrzavaju i kao kontrolisu... a o Teretnjacima ni da ne govorim jer je kolona koju sam presao ke uzasna od jedno 8 km i vozaci mucenici koji cekaju ovaj javasluk ovo mora da prestane sto pre i mora da se zavrsi na visem nivo Vlada ili Predsednika. Jer je ovo izivljavanje i prave vestacku guzvu ovde nema nikakve bitnije i temeljnije provere jer su granica EU... nego obican javasluk!

(четвртак, 12. дец 2019, 15:13) - Kalesu [нерегистровани]

EU

Najveći problem ovde je što je granica Mađarske ka Srbiji i granica EU, pa Mađari tu vrlo striktno primenjuju evropske i svoje propise i procedure, u čemu znaju i da preteruju (kada pojedini carinici ili policajci propise razumeju i sprovode na neki svoj način), slično kao i Hrvati. A kada, uz to, rade prilično ležerno i opušteno, gužve rastu li rastu.

(четвртак, 12. дец 2019, 15:08) - anonymous [нерегистровани]

Nema

Od toga ništa , Mađari će napraviti i ove Nove Godine kolaps ma granici .

(четвртак, 12. дец 2019, 14:13) - anonymous [нерегистровани]

Granica

Jako lepe vesti.
Nadam se da ce saradnja izmedju nas biti jos bolja.

(четвртак, 12. дец 2019, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Super, super.

(четвртак, 12. дец 2019, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

Haha

Pa tako rekli prosli put za praznike. Cekao sam duplo duze