ГИЗ донирао опрему НСЗ вредну 11,5 милиона динара

Немачка међународна организација ГИЗ донирала је Националној служби за запошљавање (НСЗ) опрему за особе са инвалидитетом у вредности од 11,5 милиона динара.

У ту опрему укључена су помагала за слабовиде и слепе, за особе са оштећеним слухом, као и оне у инвалидским колицима. Донација обухвата обезбеђивање и монтирање тактилних стаза за слабовиде и слепе, рампе за особе у инвалидским колицима и индукционе петље за амплификацију говора људи којима је оштећен слух, саопштио је ГИЗ.

ГИЗ је донацију спровео у име Немачке развојне сарадње, у оквиру глобалног програма "Миграције за развој" (ГИЗ ПМЕ).

Национални координатор програма „Миграције за развој "Свјетлана Ђокић подсетила је да у Србији више од 700.000 људи живи са неким обликом инвалидитета и да је опрема донирана градовима широм наше земље.

"Тактилне стазе су постављене у 37 градова, а рампе за инвалиде у 32 града у Србији, а све са циљем да се обезбеди лакше запошљавање особа са инвалидитетом и да им се омогуће што бољи услови за живот. Пројекат је званично завршен почетком децембра 2019. године постављањем последње рампе у филијали НСЗ на Гундулићевом венцу у Београду", истакла је Ђокић, а наводи се у саопштењу.

Додаје да је значајно и то што су постављени индукциони системи за особе које носе слушне апарате на шалтерима НСЗ, који им помажу да јасно чују говорника, без сметњи, као и да је на Брајевом писму преведено шест брошура, и све табле испред канцеларија саветника.

Особе са инвалидитетом спадају у најдискриминисаније особе у Србији и самим тим ова донација значајан је допринос глобалног програма "Миграције за развој" Националној служби за запошљавање.

"Циљ ових активности јесте да се особама са инвалидитетом, које су због многих баријера ограничене у приступу објектима и информацијама, приближи могућност коришћења услуга Националне службе за запошљавање, као и остваривање одговарајућих права по основу незапослености", рекла је Неда Милановић, директорка Сектора за подршку запошљавања у НСЗ.

Наглашава да се овом донацијом доприноси професионалној рехабилитацији особа са инвалидитетом и омогућава им бржу интеграцију у свет рада и друштва уопште. Додаје да је 36 запослених НСЗ завршило обуку за знаковни језик.

Дан када је сео у инвалидска колица Драган Жарковић памтиће целога живота, јер се од тог тренутка његов живот потпуно променио и сада зависи од помоћи других.

"Постоји велики број стереотипа о особама са инвалидитетом, попут тога да не желе да буду укључене у друштво, да се образују, да нађу посао. То је нетачно, а произлази из све ређег виђања особа са инвалидитетом на улицама, у поштама, продавницама", навео је он.

Додаје да баријере спречавају да се особе са инвалидитетом укључе у друштво и да се уз рампе те баријере губе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво