"Ружна си, дебела краво"

Ако сте кликнули да бисте прочитали нови трач из света познатих, на погрешном сте месту. А ако читате до краја, можда сазнате са каквим се све насиљем суочавају ваше ћерке или сестре. Брутално је, и учестало.

Душан је листао Тамарине фотографије на Инстаграму и решио да јој пусти поруку. Кратко су се дописивали, пре него што ју је питао да се виде. Све то су пратили ласцивни коментари.

Тамара је његову поруку "seen-овала" (игнорисала). Вероватно већ слутите колико га је то разбеснело. Толико, да ју је Душан сутрадан сачекао у школи разјарен. Претње, увреде...

Насиље на Инстаграму прерасло је и у физички обрачун. Само зато што није хтела да учествује у његовој игри.

Овако је почео филм који су снимили средњошколци из Београда у оквиру пројекта "Млади против насиља према девојкама". Осим њих, у пројекту су учествовали и млади из Шапца, Кикинде и Параћина.

И резултати до којих су дошли показују да је свака трећа девојка доживела неки облик насиља. Најчешће је реч о вербалном и психичком насиљу. И то од стране дечака из разреда и школе.

Насиље је ту, поред вас 

Они им упућују коментаре попут "ружна си", "дебела", "ух, како бих те...". Иако делују детињасто, далеко су од наивних. Девојке се осећају непријатно, понижено, глупо, као роба или објекат.

Корак даље у показивању бруталности насиља, показали су средњошклци из Београда који су снимили мини-филм с почетка приче. Иако производ фикције, насиље Милоша над Тамаром, почевши са Инстаграма, дешава се и у реалном свету.

"Девојке су биле итекако свесне овога, а надам се да су и дечаци сада. Мислим да су после овог филма видели да се овако нешто догађа сваки дан", испричала нам је Тамара Хасковић, која је глумила у филму и учествовала у пројекту.

Ако не видите насиље својим очима, не значи да оно не постоји. Само погледајте добро око себе. Не жмурите. Кад се последице насиља виде, најчешће буде касно.

А жртва је можда ваша другарица, колегиница или сестра, поручују млади грађани Србије.

Пројекат "Млади против насиља према девојкама" се спроводи у оквиру регионалног програма Агенције УН за родну равноправност и оснаживање жена, који финансијски подржава Европска унија. Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије подржало је овај програм.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво