Преминуо певач и глумац Душан Јакшић

Певач и глумац Душан Јакшић умро у 83. години. Прославио се песмама "Београде, Београде" и "Све јесени су тужне". Глумио и у београдским позориштима.

Душан Јакшић, истакнути певач и глумац, преминуо је у 83. години. Јакшић је био глумац Београдског драмског позоришта, Југословенског драмског и Народног позоришта, а остао упамћен по песмама "Београде, Београде" и "Све јесени су тужне".

Јакшић је рођен 5. јуна 1927. године у Карловцу у Хрватској, а по завршетку Другог светског рата преселио се у Београд, да би се бавио глумом.

Уметнички живот Душана Јакшића, који је недавно славио 60 година уметничког рада, имао је више праваца и делатности. Јакшић је био драмски уметник, певач, композитор, рецитатор и сценско-музички извођач.

Посветио се подједнако и театру и музици

Био је прво ангажован у Новом Саду, а онда у Београдском драмском позоришту. Песма "Све моје јесени су тужне" Жарка Петровића постигла је велики успех, па је Јакшић постао звезда бивше Југославије.

Дуго је био редовни гост Опатијског фестивала. Трга је оставио песмом "Море, море" Мирослава Бироа (1958), да би прву победу остварио 1959. године, такође са Бироовом песмом "Мирно теку ријеке", а заједно са Вице Вуковим.

Следећи пут победио у Опатији 1961. године сопственом песмом "Јулијана" за коју је добио три награде, а затим је 1964. сличан успех остварио на "Београдском пролећу" компизицијом "Черге", написаном на стихове Драгољуба Деспотовића.

Међу Јакшићевим хитовима из шездесетих година је и песма "Отишла си са ластама".

Иако је његова певачка каријера добила примат над његовом званичном професијом, глумом, он је снимио десетак филмова и више телевизијских драма и комедија.

Као глумац, играо је у Југословенском драмском позоришту, где је још као студент први пут наступао, у Београдском драмском позоришту и Народног позоришту где је годинама био првак и где је и пензионисан.

Прво његово појављивање на филму било је у "Роју" (1966), а значајнију улогу је остварио у "Грађанима села Луга" (1972). Појавио се, такође, у једној од епизода "Позоришта у кући" (1975). Последње појављивање Душана Јакшића на филму било је оно у "Звездама љубави" (2005).

Датум и место сахране биће накнадно објављени.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво