Србија ове године од туризма зарадила готово милијарду и по евра

Туризам је у Србији све важнија привредна грана. Ове године остварила је приход од близу милијарди и по евра. Угостили смо три милиона и седамсто хиљада туриста од којих су половина странци, што је повећање од осам одсто. Кинези су најбројнији гости.

У привредну грану која остварује профит ваља улагати. У пролеће следеће године прорадиће златиборска жичара, а градиће се још једна, од Брзећа до Сунчаних врхова. Копаоник ће добити хелидром, Палић нови спа-центар, Сокобања хотел са четири звездице.

Најбољи пример успешног туристичког развоја је Врњачка Бања.

"Држава је у последњих неколико година у сектор туризма уложила 175 милиона динара у Врњачку Бању. Међутим тако релативно мале инвестиције су проузроковале енорман раст приватних улагања у бању", каже Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација.

Србија има 375 хотела који послују све боље. Пре неколико месеци наше хотелско удружење постало је члан европске асоцијације хотела.

"То нам омогућује да се приближимо и европским туроператерима", каже Георги Генов, директор ХОРЕС-а.

До пре неколико година број агенција које су се бавиле довођењем странаца у Србију био је незнатан. Ове их је неколико десетина.

"Наша је жеља да се оне формирају по унутрашњасти као локалне мале туристичке агенције које ће пружати услуге на том локалитету и страним и домаћим туристима", каже Александар Сеничић, директор ЈУТА.

Туристичка организација Србије учествује на свим значајнијим сајмовима, организује радионице, а представља се и на трговима многих градова. У Србију доводи на десетине страних новинара, агената, блогера.

"Имамо глобалне кампање на важним ТВ мрежама, али и оно што је нарочити тренд и који смо ми препознали пре четири године и усмерили велики број активности у том правцу, јесте дигитално оглашавање јер без присуства на он лајну не постојите ни као дестинација", каже Марија Лабовић, директорка Туристичке организације Србије.

Организацијама и појединцима који доприносе развоју домаћег туризма уручене су награде "Туристички цвет" у седам категорија.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво