Уводи се е-Дозвола, привредници неће морати да иду од шалтера до шалтера

Нова дигитална платформа е-Дозвола требало би да дигитализује 100 процедура – 30 у првој половини 2020, а осталих 70 до краја 2020. То би требало да и привреди и држави донесе велике уштеде у времену и новцу, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Канцеларија за ИТ и е-Управу је најавила покретање нове дигиталне платформе – е-Дозвола за издавање дозвола, лиценци и сагласности за привреду.

Реч је о Пројекту за унапређење пословног окружења у Србији, који спроводи Међународна финансијска корпорација (IFC), чланица Групације Светске банке, уз подршку Фонда за добру управу Уједињеног Краљевства и британске амбасаде у Београду.

Захваљујући новој дигиталној платформи, у првој фази, биће дигитализовано 100 процедура: 30 у првој половини 2020, а осталих 70 до краја 2020, што ће и привреди и држави донети велике уштеде у времену и новцу, наводи се у саопштењу Канцеларије.

Осим тога, оно што је за привреду и државу веома важно јесте да ће нова платформа сервиса е-Дозвола у будућности објединити постојеће сервисе и прерасти у свеобухватну платформу за издавање електронских решења.

Држава ће, захваљујући новој платформи, имати могућност дигитализовања различитих административних процедура и у будућности.

Заобилажење шалтера 

За привреду данас, најчешће, сваки административни поступак подразумева одлазак од шалтера до шалтера.

Поједини поступци делимично су дигитализовани и може се све обавити онлајн – преко дигиталних сервиса, док се поједине фазе, као што су подношење захтева, плаћање или одлазак по решење, обављају и даље доласком на шалтер.

Нова платформа омогућиће да цео процес добијања решења буде дигитализован у потпуности, и за корисника и за институцију која издаје одређено решење.

Нова платформа омогућиће електронско подношење захтева, електронско плаћање и коришћење електронског потписа, док ће органи надлежни за одређени поступак имати електронски приступ подацима по службеној дужности.

Аутоматска провера 

Захваљујући најсавременијем софтверском решењу за управљање пословним процесима, које обезбеђује Канцеларија за ИТ и е-Управу, прибављање података и провера услова обављаће се аутоматски, разменом података са званичним регистрима, што доводи и до знатног скраћивања рокова.

Све стране имаће могућност праћења статуса целог процеса, што уз дефинисане рокове, смањује потенцијалну неизвесност у свим фазама поступка.

Резултат поступка ће бити издавање електронског решења, које ће истовремено трајно бити доступно у електронском облику кориснику и надлежним државним органима.

Што више поступака буде укључено у сервис, израда нових услуга ће бити квалитетнија и бржа, због формирања нових регистара и аутоматског преузимања података.

Циљ трогодишњег Пројекта за унапређење пословног окружења у Србији јесте смањење административног оптерећења за привреду, поједностављивање 1.750 административних поступака – лиценци, дозвола, сагласности и других поступака, омогућавање електронског издавања 100 дозвола и уклањање пракси које негативно утичу на развој конкуренције.

Очекује се да ће око 600 дозвола, сагласности и одобрења бити поједностављено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи