Вук је након пада у магацину остао непокретан, да ли је компанија довољно учинила да му помогне

Вук је био активан спортиста, а затим је на радном месту пао са висине од четири метра и остао непокретан. Од фирме је, како наводи, добијао надокнаду, али је сада, каже, обустављена.

Вероватно не памтите шта сте радили пре две године 21. октобра. Вук зна да је била субота. У 9.00 се попео на платформу како би слагао робу у магацину. У 9.20 време је стало.

"Пао сам са четири метра директно на бетон. Нисам могао да покренем ноге, осећај се изгубио", сећа се Вук Хуљић.

Две недеље провео је у Ургентном центру и још годину дана на Клиници за рехабилитацију у Сокобањској улици. Уследила је операција матичним ћелијама. Неуспешна.

После пада добио је емболију плућа и једва остао жив. Окоштала су му оба кука и потребна је нова операција.

"Не могу да се пребацим из кревета у колица и обрнуто, из кола у колица. Доста ми помажу укућани и пријатељи", додаје Вук.

У марту је заказана операција кукова, која кошта 15.000 евра. У државној болници, како су му рекли, чекао би три до четири године.

Сам не може ни да се облачи, купа. Летос је био на операцији кичме у Кини. За два и по месеца преко СМС-а прикупљено је 45.000 евра, колико је коштало лечење у Кини.

"Очекивали смо веће резултате од те операције, био је озбиљан захват на кичми, уграђивао се нерв са зглоба десне ноге. Сви смо очекивали да дође до покрета, али су само бољи рефлекси на ногама", прича Вук.

"Јиск" понудио вансудско поравнање 

Вук је запослен у компанији "Јиск". После пада дали су му уговор о раду на неодређено време, платили су операцију матичним ћелијама, купили му инвалидска колица.

"Јесу помагали, поготово у почетку, они су платили ова колица. Једног тренутка, после Кине, одлучили су да обуставе плаћање. Средства су велика. Није ми то коректан потез, треба да плаћају док се процес не заврши", додаје Вук.

Он добија и даље плату од фирме од око 35.000 динара месечно. Само лекове и терапију свакога месеца плаћа око 55.000 динара.

Из компаније "Јиск" понудили су вансудско поравнање – 25.000 евра. Породица Хуљић наводи да би са тих 25.000 евра имали новца да плате операцију кукова, која кошта 15.000 евра и да још две године купују само лекове за Вука. А шта после тога?

"То апсолутно није прихватљиво, он не може себе да обезбеди. Операцију у државним болницама не можете да дочекате, исто и као специјалистичке прегледе", наводи Вукова мајка Љиљана Хуљић.

Место није било адекватно ограђено 

У извештају инспекције рада пише да место одакле је Вук пао није било адекватно ограђено. У компанији "Јиск" наводе да су у сталном контакту са породицом Хуљић и да су предузете мере за побољшање безбедности на раду.

"Од настанка повреде до данас у договору са Вуком и његовом породицом плаћали смо све трошкове који се односе на лечење и негу, као и операцију у једној приватној клиници у Београду, која, нажалост, није дала позитивне резултате. Укупан износ исплаћеног новца, укључујући и осигурање, јесте 3.7850.000 динара. Истичемо да смо предузели све мере ради додатног унапређења безбедности на раду и едукацији запослених", саопштили су из компаније "Јиск".

Када се не постигне договор у вансудском поравнању, адвокати наводе да је једина могућност тужба.

"Могу да покрену парницу за накнаду штете, овде су у питању две врсте штете – материјална и нематеријална. Материјална је то што не може више да привређује и има трошкове лечења. А нематеријална је његов душевни бол и страх и остале трауме", каже адвокат Иван Станикић.

Живот у неусловној згради 

И Вукова мајка је болесна. Док је Вук био на операцији у Кини, њој је у Београду оперисан карцином. Болест се ове године вратила. Тренутно прима хемиотерапију. 

Живе у стану од 44 метра квадратна у коме нема довољно простора да Вук функционише са колицима. У згради нема лифта. Купили су половни транспортер који је тренутно у квару. Поправка кошта близу 1.000 евра.

Родитељи Вука Хуљића су пензионери. Вуку кичмена мождина није прекинута и постоји нада да ће оздравити, мала, али ту је.

"Има тешких тренутака, али се трудим да то превазиђем, идем напред", каже Вук. 

Вук је насмејан, борац је. Вук верује да ће оздравити.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво