Који возачи имају "стечена права"

Возачи професионалци, који имају више од Ц категорије, до 29. децембра могу да предају захтев Ауто-мото савезу за добијање професионалне лиценце за вожњу у Европској унији. Биће ослобођени плаћања скупе обуке и полагања испита.

Законом је прописано да возач када управља возилом, односно скупом возила категорија Ц, Ц1, Д, Д1, ЦЕ, Ц1Е, ДЕ или Д1Е, мора да има стечену почетну квалификацију, односно периодичну обуку, осим уколико управља возилима која су изузета из саобраћаја, као на пример багери, кранисти и грађевинске машине.

Возачи који су стекли право на управљање возилом неке од поменутих категорија и који ће стећи право на управљање неке од наведених категорија најкасније до 29. децембра 2019. године, спадају у категорију возача са стеченим правима.

Овим возачима ће се признати стечена права само на основу возачке дозволе и они ће бити ослобођени похађања обуке и полагања испита за добијање почетне квалификације за међународни сертификат СПСИ.

"Подсећам возаче професионалце да по новим правилима морају да имају такозвани сертификат професионалне компетенције, а да они који поднесу захтев до 29. децембра почетне квалификационе картице, имају бенефицију да не морају да иду на почетну обуку", објашњава Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

Након 29. децембра ове године, само возачи који поседују школску диплому за образовни профил возач моторних возила и који су у току школовања одслушали садржаје из наставних планова и програма и положили завршни испит за образовни профил возач моторних возила биће ослобођени похађања обуке и полагања испита на основу признатих стручних компетенција.

Ова обука биће много скупља, кажу стручњаци, и коштаће и до 2.000 евра.

"Возач Ц или Д категорије који има серификат професионалне компетенције, односно квалификациону картицу, има могућност да му се у возачку дозволу упише такозвани код 95 са којим стиче право да скоро у свим европским државама управља камионима и аутобусима", наводи Окановић.

Такса за добијање лиценце кошта преко Ауто-мото савеза Србије око 6.000 динара и гужве за предају су велике, па треба пожурити да се стекне овај међународни сертификат.

Многи возачи тиме стичу и квалификацију која ће им помоћи приликом запошљавања у земљама Европске уније и неће морати да имају диференцијалне испите за поједина занимања.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво