Када би неко угрозио ваша права, коме бисте се обратили

Пре 70 годна потписана је Универзална декларација о људским правима и први пут је признато право свих људи на живот, слободу и сигурност. Међународни дан људских права, 10. децембар, и ове године обележава се у светлу неједнакости, дискриминације и кршења тих права. У Србији, надлежни у први план стављају старе, сиромашне.

Ружа Качаревић из Клиновца код Бујановца троши десету деценију живота. Живот је није миловао, каже, издају је и ноге и вид. Нема децу али је прихватила Станишу и његову супругу да помажу једни другима у невољи.

У дотрајалој кући и струја им је искључена због дуга. Једини сигуран приход им је 11.000 динара туђе неге и помоћи коју она добија.

Да су најстарији, посебно они у удаљеним сеоским срединама најугроженији, потврђује и истраживање повереника за заштиту равноправности.

Неки немају право ни на социјалну помоћ јер поседују земљу. Повереница је покренула иницијативу да се при одређивању земљишног цензуса у остваривању тог права мора водити рачуна да ли од те земље може да се живи.

"Можете да имате пет хектара, ако имате 75 година не можете да покренете производњу, не можете од те земље да живите. Неко ће рећи 'дајте у закуп', али погледајте шта се дешава са нашим селима – није више једноставно наћи некога коме бисте дали земљу у закуп", истиче Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности.

Коме грађани верују 

Више од 60 одсто грађана сматра да се људска права уопште не поштују и да су најугроженији право на слободу изражавања, право на рад и право на достојанствен живот, показују истраживања.

"Оно што је за нас такође био забрињавајући податак, јесте чињеница да су грађани такође у истраживању показали неповерење ка судовима, тужилаштву и ка заправо свим механизмима заштите људских права", наводи Сања Тошковић из Београдског центра за људска права.

Програмска директорка Грађанских иницијатива Бојана Селаковић каже да су организације цивилног друштва заправо најснажнији и најбољи гласноговорници људи којима се крше људска права.

"Због тога је потребно да се обезбеди таква једна атмосфера која ће омогућити слободно изношење података до којих се дошло без бојазни да се неко због тога осећа угрожено, јер некад није на линији оног што би држава желела да чује", рекла је Селаковићева.

Многи грађани не знају коме би се обратили за помоћ, а четвртина би помоћ најпре потражила од полиције. Више од половине испитаних грађана сматра да су НВО бескорисне, 70 одсто њих им се никада не би обратило за помоћ, али верују међународним организацијама.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара