Министарство правде: Предузети важни кораци у борби против корупције

Поводом 9. децембра – Међународног дана борбе против корупције, Министарство правде истиче да је 2019. година у потпуности била посвећена борби против корупције, јер је Србија предузела низ важних корака у тој области, а што су верификовала и стручна тела у Европској унији.

"Текућа година је у потпуности била посвећена борби против корупције, јер је Србија предузела низ важних корака у тој области, а што је верификовано и од стране стручних тела у ЕУ", саопштило је Министарство правде.

Из Министарства правде наводе да је Србија више него икада ојачала и заокружила свој репресивни механизам, али да је једнаку пажњу посветила и превентивном деловању.

"Све то је допринело да се Србија од ове године више не налази на листи глобално незадовољавајућих земаља када је реч о борби против корупције, према извештају усклађености Републике Србије са ГРЕКО препорукама, који је усвојен на заседању тог тела крајем марта ове године", наводи се у саопштењу Министарства правде.

Додају да је ове године усвојен нови Закон о спречавању корупције, који је заменио дотадашњи Закон о Агенцији за борбу против корупције, а који је усаглашен са ГРЕКО препорукама и представља кровни превентивни антикорупцијски пропис.

Како кажу, његова примена треба да обезбеди заштиту јавног интереса, смањење ризика од настанка корупције и јачање интегритета и одговорности органа јавне власти и јавних функционера.

Више од 750 правноснажних одлука 

Министарство правде подсећа и да је средином августа почела примена још једног од важних антикоруптивних аката - Закона о лобирању, којим се први пут уређује област лобирања у Србији, а који представља један од механизама у борби против корупције који треба да смањи сиву зону незаконитих утицаја.

Министарство је почетком новембра, уз подршку ЕУ пројекта "Превенција и борба против корупције", организовало међународну конференцију на високом нивоу, на којој је учествовало 200 делегата из више од десет држава, на којој су представљени резултати рада четири коруптивна одељења у Србији.

Како кажу, за нешто више од годину и по дана примене Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, донето је више од 750 правноснажних одлука за коруптивна кривична дела.

"Влада Републике Србије показује јасну политичку вољу и недвосмислену посвећеност стратешком приступу борби против корупције, а држава ће и у будућности наставити да унапређује међународну и регионалну сарадњу и да усклађује своје прописе са препорукама и стандардима међународних институција и тела", закључује се у саопштењу Министарства правде.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво