Када ћемо се поздравити с маглом и загађеним ваздухом

Ситуација са маглом и аеро-загађењем у Србији је нешто боља него јуче, рекао је за РТС Слободан Совиљ из РХМЗ. Када можемо очекивати повољније климатске услове и чистији ваздух?

Након што се јуче није видео прст пред оком у целој Србији, магла се данас подигла у већем делу Војводине и у Београду, али се задржала у централној и јужној Србији, по котлинама и речним долинама.

Магла ће се у тим крајевима задржати до послеподневних сати, када ће доћи до постепеног разведравања. Због тога се свима, наочито возачима, саветује опрез.

Слободан Совиљ је обаснио да магла настаје када је релативна влажност ваздуха висока, када нема ветра или када је он слаб и када долази до убрзаног хлађења подлоге.

Због тога су најрањивија места нижи предели, котлине и речне долине, где се магла најпре јавља.

Совиљ је рекао да ће у наредном периоду ветар бити мало јачи, нарочито крајем недеље у кошавском подручју.

"Већ од сутрашњег дана услови за маглу биће знатно слабије изражени него претходних дана", рекао је Совиљ.

Магла + индустријске честице = смог

Говорећи о аеро-загађењу, Совиљ је навео да је за то одговорна ситуација када се створи поље високог ваздушног притиска и када долази до спуштања ваздуха.

Смог настаје када дође до формирања магле у комбинацији са индустријским честицама и тада је загађење велико.

"Оно што је позитивно, већ сутра, са проласком хладног фронта, ситуација ће бити боља, нарочито крајем седмице, када ветар буде јак", рекао је Совиљ.

Апеловао је на возаче да имају на уму да је видљивост у магли променљива и да, иако се некада чини да је она 800 или 900 метара, врло брзо може да падне на мање од 100 метара.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 09. дец 2019, 12:10) - anonymous [нерегистровани]

kada???

Kada dodju Inspektori koji ce da rade svoj posao i da ne gledaju samo da se otvaraju razne firme Koje nemaju pravilan rad sa otrovnim izduvnim gasovima, vodama itd. i da se Firme ne prave i ne otvaraju u Gradovima gde zivi veca populacija, nego u nekim dakekim industrijskim zonama.......Jedna takva medju slicnim Firmama je i Firma za proizvodnju Peleta u Varvarinu (37260) naziv joj je Sparow, koja zaposljava malo Radnika a zagadjuje ceo Grad Varvarin jer je skoro u samom Centru Grada Varvarina!.............

(понедељак, 09. дец 2019, 10:29) - Mgr [нерегистровани]

Lek za to

Lek za to je izgadnja nove ” pametne” pruge
Spas od zagadjenja i spas od pogibije u saobracaju
Pozzzzzzz

(понедељак, 09. дец 2019, 10:21) - anonymous [нерегистровани]

Магла

Са маглом никада, а индустријско загађење, у вашем случају термо електране 90%, може да се елиминише изградњом истих на нуклеарни погон, или ти умањи доградњом филтера на постојеће или њиховом прерадом на природни гас. Технологије постоје, али су веома скупе, али у сваком случају много кефтиније од изградње ветро и соларних паркова, који су апсолутно бацање пара јер нису у стању да надоместе постојећу производњу.